Zvizdić: Kolegijum će u utorak razmatrati Šmitov zahtev da se obrati poslanicima u Parlamentu BiH 1Foto: Fonet/ AP

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić potrdio danas je da je Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit zatražio da se obrati poslanicima u parlamentu i da iznese svoje viđenje trenutne političke situacije u toj zemlji.

Zvizdić je naveo da će se Šmitov zahtev razmatrati na sednici Kolegijuma, kao i na proširenom Kolegijumu Predstavničkog doma parlmenta BiH u utorak, 26. oktobra, ocenivši da se nada da će oni koji dođu na te sednice odobriti obraćanje Visokog predstavnika u parlamentu BiH.

On je naveo da bi Šmit mogao da se obrati poslanicima 28. ili 29. oktobra.

Zvizdić je naglasio da je funkcija Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH deo Dejtonskog sporazuma, bitna karika u funkcionisanju BiH i sprovođenja civilnog dela mirovnog sporazuma.

Još se ne zna kako će na taj zahtev odgovoriti stranke sa sedištem u Republici Srpskoj, s obzirom da je na snazi odluka entitetskog parlamenta da srpski predstavnici ne učestvuju u radu i odlučivanju u Predsedništvu, Savetu ministara i parlamenu BiH.

Osim toga, vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i lider te stranke ne priznaju Šmita za Visokog predstavnika u Bih, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN-a.

Do sada su odluku o neučestvovanju srpskih predstavnika u tri najvažnje institucije u BiH jedini do kraja ispoštovali poslanici svih stranaka iz RS u Predstavničkom domu parlamenta BiH.