Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz Saveta ministara BiH, Zvizdić je pozvao Hrvatsku da ratifikuje ranije postignuti dogovor o razgraničenju s BiH, a Srbiju da potpiše ugovor o granici s BiH, prenosi agencija Hina.

Ovaj poziv Zvizdić je uputio zbog ukupne atmosfere na prostoru Zapadnog Balkana upozoravajući da je ono u poslednje vreme obeleženo provokacijama i zastupanjem „opasnih secesionističkih namera“.

Zvizdić je posebno zabrinut zbog „falsifikovanja istorije, negiranjem genocida u Srebrenici i glorifikovanjem ratnih zločinaca, zloslutnim idejama o crtanju novih granica na osnovu etničkih načela i tendencioznim i zlonamernim povezivanjem BiH s odnosom između Srbije i Kosova“.

Podsetio je i na neprihvatljive carinske namete i barijere suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpaciju imovine, kršenje međunarodnih konvencija i neprihvatanje presuda međunarodnih sudova, mešanje u unutrašnje stvari i slične „nedobrosusedske aktivnosti“.

Zbog svega toga Zvizdić je ocenio da ono što najviše treba Zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak.

Brojni dokumenti koje su prihvatile sve zemlje Zapadnog Balkana prihvatajući evropsku politiku kao svoju znače jačanje dobrih regionalnih odnosa koji moraju biti bazirani na međusobnom razumevanju i bezuslovnom poštivanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, poručio je predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Zvizdić je rekao da je potpuno jasno da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet suseda, a da je verodostojnost ovakvog stava pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici s Crnom Gorom i kroz iskrenu nameru da se takav pravni akt ratifikuje i potpiše s drugim susedima.

Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske potpisan je 1999. godine, iako nije ratifikovan  primenjuje se, dok sa Srbijom takav ugovor još uvek nije ispregovaran. 

Povezani tekstovi