Foto: EPA-EFE/SOTIRIS BARBAROUSIS

„Stvar je još pod kontrolom, ali ne garantujemo da će tako i ostati ako je istina da će Grčka otvoriti granice i pustiti desetine hiljada migranata“, rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je ocenio da se „ne zna šta će se desiti ako krene novi talas iz Grčke“, dodavši da će institucije BiH pratiti situaciju i sve više zatvarati granice prema istoku, ako granice prema zapadu budu zatvarane.

„Radićemo to u recipročnom odnosu“, rekao je Zvizdić.

Ako se granice zemalja EU budu nastavile hermetički zatvarati za prolaz migranata, rekao je on, BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju granice prema istočnim susedima.

„Već smo zatražili od Predsedništva BiH da odobri angažovanje pripadnika inženjerijskih jedinica Oružanih snaga bez oružja, koji će da zapreče nelegalne prelaze preko kojih se nelegalno kreću migranti. Treba nam hiljadu policajaca na granici, zajedno sa predstavnicima inženjerijskih jedinica da zaprečimo i zatvorimo granicu“, naglasio je Zvizdić.

Dodao je da se ne radi „ni o kakvim hiljadama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije“.

„To je laž. Iz Sirije se vratilo do sada 46 državljana BiH, još se u Siriji nalaze 104, od kojih je 58 žena i dece. Mi ćemo ih sistemski preuzimati u saradnji i dogovoru sa međunarodnim partnerima“, istakao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Zvizdić je još ocenio da se pitanje migranta koristi kao tema za političko prepucavanje, a ne da bi se problem rešio.

„Od ukupno odobrenih 13 miliona evra za rešavanje problema migranata institucije BiH dobile su samo dva miliona evra, a 11 su dobile međunarodne organizacije i Savet ministara nema nikakvu kontrolu nad utroškom tih sredstava“, zaključio je on.

Povezani tekstovi