Huawei razočaran ocenom da bi mogao biti pretnja EU 1Foto: Pixabay/ jeanvdmeulen

Kineski telekomunikacijski div Huawei „iznenađen je i razočaran“ izjavom potpredsednika Evropske komisije Andrusa Ansipa koji je ranije u petak rekao da bi ta kompanija mogla biti sigurnosna pretnja Evropskoj uniji, a što Huawei „kategorički odbacuje“, piše Al Jazeera Balkans.

Najveći svetski proizvođač telekomunikacijske opreme suočen je sa sumnjama nekoliko zemalja koje strahuju da bi on svoju tehnologiju mogao koristiti za špijunažu, a afera je narasla otkako je 1. decembra u Vankuveru uhvaćena Meng Vanhzou, finansijska direktorka, i čeka odluku o izručenju Sjedinjenim Državama koje optužuju tu kinesku kompaniju još i za kršenje sankcija Iranu, a pred sudom u Vankuveru bi se na saslušanju trebala pojaviti u petak.

„Huawei je iznenađen i razočaran komentarima iznesenima na njegov račun“, objavio je kineski telekomunikacijski div, piše AFP, kako prenosi Hina.

Ansip, poverenik EK-a za jedinstveno digitalno tržište, rekao je u petak da bi Evropska unija trebala biti zabrinuta zbog Huaweija i drugih kineskih tehnoloških kompanija zbog rizika koji predstavljaju za industriju Unije i njenu sigurnost.

„Kategorički odbacujemo svaki navod po kojem bismo bili pretnja sigurnosti“, piše Huawei i poručuje „otvoreni smo za dijalog s potpredsednikom Andrusom Ansipom da otklonimo nesporazume i želimo nastaviti dugotrajnu suradnju s Evropskom komisijom“.

Huawei navodi da je uvek naglašavao svoju nezavisnost i nikada nije koristio opremu za špijunažu ili sabotiranje komunikacije u zemljama u kojima se koristi.

Nijedna vlada nije nikada zatražila neku intervenciju ili prekid rada mreže, navodi Huawei.

No, osim za kršenje sankcija protiv Irana, Vašington sumnjiči Huawei da je tajni agent kineskih vlasti te da je prekršio pakt o nešpijuniranju koji je potpisan pod prošlim predsednikom Barakom Obamom.

Ta kineska firma pod nadzorom je već duže vreme i više njenih pokušaja ulaska na američko tržište nije uspelo od 2007.

Nakon SAD-a upozorenje su objavili i Velika Britanija, Australija i Novi Zeland, koji su zajedno sa SAD-om i Kanadom članice saveza obaveštajnih službi pod imenom „Pet očiju“.

U vezi s optužbama Velike Britanije Huawei je rekao da će istražiti sigurnosna pitanja koje je postavila britanska vlada ranije ove godine, javlja Reuters.

Izveštaj koje je potpisala britanska obaveštajna agencija GCHQ navodi da je tehnička podrška i oprema Huaweija izložila opasnosti britansku telekomunikacijsku mrežu.

Jedan izvor iz kineske kompanije otkrio je da će Huawei potrošiti dve milijarde dolara u sklopu napora da istraži te britanske navode.

U međuvremenu, ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kudlov rekao je kako ne očekuje da će se kontroverze u vezi kineske kompanije preliti na trgovinske pregovore između SAD-a i Kine.