Foto: Pixabay/janeb13

Treba naglasiti da za Linux praktično ne postoje virusi, te je zbog toga i daleko sigurniji od Windowsa.

Takođe, Linuxu treba daleko manje hardverskih resursa od Windowsa, pa odlično radi i na baš starim računarima.

Ako vam računar treba za pretraživanje Interneta, povremeno gledanje filma, slušanje muzike i poneki otkucani dokument, Linux je i više nego dovoljan. Na taj način možete udahnuti novi život vašem starom računaru.

Postoji veliki broj verzija Linux operativnog sistema. Najpotpuniji Linux je svakako Ubuntu, a takođe je popularan i Mint Linux. Za veoma stare računare postoji i DSL Linux.

Linux možete da pokrećete i sa USB fleša ili DVD diska, tako da ga možete koristiti i bez bilo kakve instalacije.

Na Linuxu postoje svi moderni Internet browseri kao i na Windowsu – Chrome i Firefox su samo neki od njih. Za reprodukciju audio i video materijala tu je VLC Player.

Za obradu teksta i tabela na Linuxu postoje Open Office i Libre Office paketi, koji su 90 odsto kompatibilni sa standardnim MS Officeom, a uz to su i potpuno besplatni.

Zanimljivo je da na Linuxu postoji i aplikacija Wine, koja vam omogućava da pokrenete veliki broj Windows aplikacija, tako da je i na taj način povećana kompatibilnost sa drugim računarima.

Na primer, autor ovog teksta je na stari Asus A5e laptop, star desetak godina, sa samo 1GB RAM memorije i prastarim Pentium M procesorom uspešno instalirao Ubuntu Linux, te se na laptopu sada bez problema surfuje Internetom, gledaju filmovi i sluša muzika.

I za kraj, jedna zanimljivost – budući da je Linux veoma stabilan operativni sistem i da nema virusa i malwera za njega, na njemu radi preko 90 odsto svetskih server računara, a vaši popularni sajtovi kao što su Facebook, Twitter i Instagram, kao i velika većina news sajtova – svi u pozadini rade na Linuxu.

Takođe, skoro svi zaposleni u Googleu koriste neku vrstu Linuxa u razvoju novih proizvoda ove kompanije.

Povezani tekstovi