Arhitektura između dva rata 1

U okviru Tribine ljubitelja istorije Beograda, koja se više od 40 godina održava pod okriljem Muzeja grada Beograda, u Konaku kneginje Ljubice, u ponedeljak u 18 časova, dr Vladana Putnik, istraživač-saradnik Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, održaće predavanje na temu „Stambena arhitektura u Beogradu između dva svetska rata“.

Beograd je u periodu između dva svetska rata obeležila intenzivna izgradnja stambene arhitekture. Ove okolnosti uticale su na dalji razvitak specifične prostorne organizacije stana u kojem se ogledao svakodnevni život pojedinca, od beogradske srednje klase do intelektualne elite. Pored bogato dekorisanih fasada u stilu akademizma, eklekticizma i ar dekoa, arhitekti su posebnu pažnju posvećivali projektovanju ulaznih portala, holova i mahom težili svojevrsnom total dizajnu zahvaljujući evropskim uzorima.

Tribina ljubitelja istorije Beograda osnovana je prvobitno kao Klub ljubitelja istorije Beograda na inicijativu uticajnih sugrađana, poklonika negovanja gradske kulturne baštine. NJegov nastanak je pre svega bio izraz želje starih Beograđana da imaju svoje građansko udruženje, u kome bi se sastajali i evocirali događaje iz zanimljive i burne prošlosti grada, u nameri da se sačuvaju priče o ljudima koji su živeli u njemu i svojom delatnošću ostavili dubok trag. Od posebne važnosti je bilo lobiranje za Muzej grada Beograda, s ciljem da se prikupljaju podaci, činjenice i materijalna kulturna dobra neophodna za razumevanje istorije grada.

Tematika predavanja pokriva vrlo široku lepezu stručno-naučnih oblasti. Predavači su kustosi, prosvetni radnici, publicisti, profesori univerziteta, eminentni naučnici, ali i amateri, kolekcionari i zaljubljenici u istoriju Beograda, koji na autentičan i znalački način pronalaze put do slušalaca, svoje publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari