Atanacković optužio Šapića da se poslužio neistinom: Kalemegdan i tvrđava nisu isto 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)-FoNet/Beoinfo

Gradski odbornik stranke Zajedno Dejan Atanacković optužio je danas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da se poslužio neistinom tvrdeći kako je zoo vrt neophodno izmestiti „kako bi Kalemegan dobio zaštitu Uneskoa“.

Gradonačelnik Beograda je, kako u pisanioj izjavi navodi Atanacković, izrekao „još jednu banalnu laž“ koja samo još više naglašava ‘iskrenost’ namere gradske vlasti“ o najavljenom preseljenju zoološkog vrta.

„Izjavio je da je zoo vrt neophodno izmestiti ‘kako bi Kalemegan dobio zaštitu UNESCO. Na stranu terminološka zbrka, jer nije Kalemegdan kao park kandidat za listu svetske kulturne baštine, već Beogradska tvrđava“, posetio je Atanacković.

On je naglasio kako je „opštepoznata stvar da je Beogradska tvrđava već godinama u samom vrhu najugroženijih spomenika Evrope i da to nema nikakve veze sa zoološkim vrtom, koji se ni u jednom izveštaju međunarodnih organizacija u tom smislu ne spominje, već sa decenijskim režimsko-investitorskim divljanjem na području spomenika kulture i u njegovom neposrednom okruženju“.

„To što Šapić mora da smišlja lažne razloge, najočiglednije govori o potrebi da se prikriju stvarne namere vlasti kad je u pitanju područje koje zauzima beogradski zoo vrt, i koliko se ti planovi tiču dobrobiti životinja i brige za kulturno nasleđe“, naveo je Atanacković.

On je sugerisao „opštegrađanski konsenzus“ o sudbini zoolškog vrta i poručio da aktuelnoj vlati ne „treba verovati kad kažu da će jedan kamen da prenesu sa tačke A na tačku B, a da usput nešto neće ukrasti i upropastiti, a kamoli jedan zoološki vrt“.

„Rasprava o budućnosti Beogradskog zoološkog vrta neophodna, potpuno je nesporno“, naveo je Atancković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.