Bebac: Grad nesposoban da reši problem subvencija i mesta u vrtićima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Pod izgovorom za malverzacije od strane roditelja i privatnih vrtića, brojni beogradski mališani ostali su bez vrtića, piše portal Bebac.com.

Po ko zna koji put kažnjeni su se roditelji zbog lošeg rada inspekcija i institucija koje ne rade svoj posao, navodi portal Bebac.

Kako se dodaje u tekstu ovog portala, roditelji su stavljeni pred svršen čin u situaciji da ne mogu da se vrate na posao jer nema ko da im čuva decu. „Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak smatra da Grad nema obavezu da roditeljima obezbedi čuvanje dece jer kako kaže, oni nisu bebi servis“, navodi Bebac.

„Licemerno je i neodgovorno  govoriti roditeljima da su vrtići kojima ste  prethodno dali dozvolu za rad ne zadovoljavaju osnovne kriterijume kvaliteta – pa upravo je posao države i grada da obezbedi sigurne i bezbedne vrtiće za svu našu decu“, poručio je Bebac gradu Beogradu i gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Kako navode, građani od Gradskog sekretara za obrazovanje očekuju mnogo više od „bebi servisa“.

„Zato preuzmite odgovornost i prestanite da se služite nedoličnim izgovorima za odbijanje subvencija“, navodi se u tekstu.

Bez ikakve najave i opravdanih razloga, dodaju, sve roditelje koji su predali zahtev za subvencije od decembra meseca Grad je ostavio na cedilu, jer komisija koja je naknadno formirana nije odobrila ni jednu jedinu odbijenicu koja je neophodna za dobijanje subvencija Grada.

„Da je komisija zasedala i razmatrala kao što se navodi, ne bi stiglo jedno isto obaveštenje svim ustanovama da su apsolutno svi zahtevi odbijeni“, ističe Bebac u poruci gradskoj vlasti.

Oni su Gaku poručili i da za nesposobnost gradskih službi nisu krivi roditelji.

To što se broj privatnih vrtića drastično uvećao nije problem roditelja, navodi Bebac.

„Broj dece se nije povećao i sva ona deca koju je Grad odbio na konkursu za državni vrtić moraju negde da pronađu svoje mesto. Za sve nepravilnosti koje navodite krivi ste vi, a ne roditelji“, pojašnjava ovaj portal.

Kako navode, dok gradske vlasti prebacuju krivicu i odgovornost sa jedne institucije na drugu, ispaštaju roditelji koji ili nisu dobili subvencije ili im subvencije kasne pa se suočavaju sa neplaniranim troškovima, jer Grad nije u stanju da sprovedete postupak do kraja.

„Čak ste i izdate odbijenice proglasili nevalidnim, a roditelje time vratili na sam početak bitke za mesto u vrtiću“, dodaje se u tekstu.

Portal Bebac pozvao je gradske vlasti da prestanu da kažnjavaju roditelje zbog njihove „nesposobnosti da urede sistem koji funkcioniše u korist, a ne na štetu roditelja“.

„To je Vaša dužnost i Vaša obaveza. Hitno obezbedite subvencije svim mališanima za koje ne postoji mesto u državnim vrtićima“, ističe se u tekstu portala Bebac.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari