Beograd dobio Skver Koste Šonde, a brojne ulice u pet opština nazive 1Foto: Pixabay/3284692

Skupština Grada Beograda donela je na današnjoj sednici odluku da skver na uglu ulica Cara Uroša i Solunske dobije naziv Skver Koste Šonde, kao i nekoliko odluka o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji opština Savski venac, Zvezdara, Voždovac, Rakovica i Grocka.

Prema rečima zamenice predsednika Skupštine grada i predsednice Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andree Radulović, reč je o imenovanju 1.779 ulica u skladu sa elaboratima uličnog sistema Republičkog geodetskog zavoda.

– Na teritoriji Beograda evidentirane su 5.174 ulice bez naziva i kućnog broja. Cilj nam je da svi Beograđani dobiju zvaničnu kućnu adresu i da konačno imaju ispravna dokumenta, te da se po ažuriranju projekta adresnog registra umnogome unapredi život građana i olakša rad gradskih službi. Građani kojima bude promenjen naziv ulice ili dobiju novi naziv biće pozvani da promenu unesu i u svojim dokumentima besplatno i u datom roku – izjavila je Radulovićeva.

Ona je dodala da je svaka gradska opština na osnovu inicijative građana i institucija u ovom projektu dobila svojevrsnu posebnost, tako da će ovom prilikom više ulica dobiti naziv po velikanima našeg glumišta, a neki delovi opština će se izdvojiti po tome što su naselja posvećena književnicima, sportistima, palim pilotima ili starim zanatima.

– Kako bi te ulice dobile adekvatna imena, sarađivali smo sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Vojskom Republike Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Bibliotekom grada Beograda, Ministarstvom kulture i informisanja, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Olimpijskim komitetom Srbije, verskim zajednicama i naučnim institucijama koje su davale svoje predloge. Najvećim delom inicijative za nazive ulica davali su sami građani i lokalne zajednice, čime smo očuvali sećanje na starosedeoce i ličnosti koje su ostavile značajan trag u svojoj lokalnoj zajednici – naglasila je ona.

Imenovanje više hiljada neimenovanih ulica u Beogradu predstavlja veliki i značajan projekat, ocenila je Andrea Radulović.

– Cilj projekta je povezanost naroda sa ljudima, istorijskim momentima, mestima, svime što na bilo koji način doprinosi kulturi življenja u prestonici. Na taj način poštujemo tradiciju i vrednosti koje su nam ostavljene na čuvanje i negovanje – navela je Andrea Radulović.

Kosta Šonda bio je posvećeni entuzijasta koji je proizvodio slatkiše krajem 19. i početkom 20. veka, a osnivač je prve fabrike kakaoa, čokolade, keksa i veštačkog leda.

Na mestu skvera koji je poneo njegovo ime upravo se nalazila prva fabrika čokolade u Beogradu, a predlagač je imao nameru da se skrene pažnju na ovaj deo grada, njegov istorijski i turistički značaj.

Odbornici gradske skupštine usvojili su i četiri plana detaljne regulacije, i to za centar Surčina, deo privredne zone uz auto-put Beograd – Novi Sad, kod naselja Batajnica, zatim za prostor između Batajničkog puta, stambenog naselja i kompleksa specijalna namene „13. maj”, reke Dunav i granice plana detaljne regulacije privredne zone Gornji Zemun, kao i za izgradnju objekta i vodova sistema daljinskog grejanja na Paliluli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari