Beograd: Spomenici Jerneju Kopitaru i Vasku Popi 1Foto: D. Majstorović

Odlukom Skupštine grada, u Beogradu će biti podignuti spomenici Jerneju Kopitaru i Vasku Popi, kao i spomen-obeležje Milanu Mladenoviću.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović ocenila je da se na ovaj način odaju počast i zahvalnost ljudima koji su pomogli da Beograd danas bude metropola kakva jeste.

Ona je precizirala da će se spomenik Jerneju Kopitaru nalaziti na ulgu ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a da se podiže na osnovu međunarodnog reciprociteta budući da je u Ljubljani postavljen spomenik Vuku Karadžiću. Ovaj spomenik je poklon grada Ljubljane.

Naš veliki pesnik Vasko Popa dobiće spomenik u Tašmajdanskom parku, koji se podiže sredstvima Udruženja književnika Srbije, a na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Ona je podsetila da je Vasko Popa bio jedan od najistaknutijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i jedan od sto najznamenitijih Srba.

Rok muzičar Milan Mladenović ubuduće će imati spomen-obeležje na istoimenom platou isped Doma omladine Beograda, čime će se kompletirati čitav ovaj rekonstruisani prostor. Andrea Radulović je ocenila da je Mladenović nesumnjivo jedan od najznačajnijih autora i izvođača naše rok scene svih vremena.

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o obrazovanju odbora za podizanje ovih spomenika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je danas da je Vasko Popa jedan od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka, te da njegova poezija pronalazi svoje uporište u indentitetu srpskog naroda.

On je, komentarišući inicijativu koju je usvojila Skupština grada da se Popi podigne spomenik u Beogradu, dodao da su pesme ovog autora vezane za simbole grada, ali i da je Beograd davno trebalo da ima obeležje njemu u čast.

Zajednička ideja Udruženja književnika Srbije i mene jeste da se spomenik nađe u Tašmajdanskom parku, blizu restorana „Šansa” gde je Vasko Popa voleo da sedi, dok je živeo u Bulevaru revolucije. Verujem da će Grad Beograd naći način da se oduži pesnicima, piscima, sportistima i svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos razvoju kulture našeg naroda, rekao je Vesić, naglašavajući da će spomenik biti specifičan, ne klasična spomenička figura, ali da će se o tome odlučiti na budućem konkursu.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Beograd u proteklom periodu dobio spomenike Pekiću i Milankoviću, te da predstoji široki dijalog za imenovanje više hiljada ulica u Novom Beogradu koje nemaju naziv, što je nasleđeno od ranije. Tako postoje inicijative, dodao je Vesić, da ulice dobiju Radivoje Lola Đukić i Novak Novak, ali i mnogi koji su zaboravljeni, a bili su važni za identitet našeg naroda.

Kad je reč o spomen-obeležju Milanu Mladenoviću Vesić je istakao da on takođe neće biti klasičan, već moderan, zato što će biti simbol čitave epohe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari