Beogradske elektrane prelaze u režim toplih funkcionalnih proba 1Foto: Beta/Beoinfo

 Svi toplotni izvori Beogradskih elektrana zbog pada spoljašnje temperature od danas prelaze iz režima funkcionalnih proba u režim toplih funkcionalnih proba, objavilo je to javno-komunalno preduzeće.

Zbog pada spoljašnje temperature vazduha, čije će srednje dnevne vrednosti prema prognozama meteorologa biti 12 stepeni Celzijusa i niže, Beogradske elektrane će pored provera funkcionalnosti postrojenja ujedno i isporučivati toplotnu energiju potrošačima, navedeno je u saopštenju.

Beogradske elektrane će i narednih dana, do zvaničnog početka grejne sezone, 15. oktobra, nastaviti sa radom prilagođenom prognoziranim i ostvarenim temperaturama spoljašnjeg vazduha, a prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

Ukoliko u danima do 15. oktobra srednje dnevne temperature budu niže od 12 stepeni Celzijusa, biće nastavljena isporuka toplotne energije potrošačima.

Podseća se da je sistem daljinskog grejanja Beograda jedan od najvećih u Evropi i čini ga 36 toplotnih izvora, više od 9.000 toplotnih predajnih stanica, kao i više od 1.680 kilometara toplovodnih cevi.

Ukazano je da je za stabilan rad tako velikog energetskog sistema neophodno nekoliko dana postepenog i veoma pažljivog opterećivanja zbog prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada.

Zato toga iz Beogradskih elektrana mole potrošače za strpljenje.

Naglašavaju da se prvi efekti današnjeg rada proizvodnih pogona Beogradskih elektrana, kod većine potrošača, mogu očekivati u popodnevnim i večernjim časovima.

Apeluju i na sve potrošače da do zvaničnog početka grejne sezone prijavljuju isključivo kada cele zgrade nisu snabdevene toplotnom energijom na broj telefona Dispečerskog centra 011/2093-011 i da to čine upravnici zgrada ili predsednici kućnih saveta.

Objašnjeno je da je to važno da se ne bi dešavalo da dođe do zagušenja telefonskih poziva i nepotrebnog čekanja na uspostavljanje veze sa Dispečerskim centrom, jer često više komšija iz jedne zgrade pokušava da prijavi isti poremećaj.

Dodaje se i da je prioritet pri reklamacijama otklanjanje problema u vezi sa curenjem vode iz instalacija, a broj telefona 011/2093-100 namenjen isključivo za prijavu tih kvarova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari