BG: Bijelo dugme, Aca Lukas i Bajaga za Novu godinu 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Za doček Nove godine u Beogradu centralna bina će se nalaziti ispred Doma Narodne skupštine i tu će biti dva koncerta – 30. decembra će pevati Bijelo dugme i Aca Lukas, a 31. decembra Bajaga i instruktori i Plavi orekstar, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Novogodišnja manifestacija „Beogradska zima” trajaće od 15. decembra do 15. januara, a u tom periodu biće organizovano 86 programa na različitim lokacijama u gradu, rekao je Vesić, koji je i predsednik Organizacionog odbora tog događaja Goran Vesić.

Po završetku novogodišnjeg programa, do 1. februara ćemo izaći sa zvaničnim izveštajem o tome koliko je koštala Nova godina, a naše procene su da je to između 45 i 60 miliona dinara, rekao je Vesić.

On je objasnio da gradske vlasti Novu godinu doživljavaju kao investiciju u turizam, jer u tom periodu dolazi ogorman broj turista koji dnevno potroše 300 evra.

Trg otvorenog srca u centru grada traje od 1. decembra do 1. februara, gde će se nalaziti drvene kućice, zanatlije, moći će da se kupe igračke i hrana, a tu će biti postavljena i velika gradska jelka. Prvi put ove godine, u saradnji sa NALED, biće postavljeno 20 kućica u Knez Mihailovoj ulici.

Posle 37 godina biće otvoreno klizalite na Tašmajdanu, a na Tašmajdanu će svakodnevno nastupati i bendovi.

Drugo otvoreno klizalište nalaziće se na Trgu Nikole Pašića od 1. decembra.

Ove godine uvodimo i program na Savskoj promenadi, gde će biti promenada otvorenog srca 1. januara, a 29. decembra će tu nastupiti Kiki Lesandrić i Piloti i Tropiko bend, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju Dečja Nova godina, prema rečima gradskog menadžera, ona se i ove godine održava na Beogradskom sajmu, ima 39 programa, 11 pozorišnih predstava, 18 muzičko-scenskih programa, 9 programa sa novogodišnjom predstavom.

Kako je naveo, 1. januara je Ulica otvorenog srca koja se ove godine osim Svetogorskoj, održava i u Čukarici, Rakovici, Surčinu, Savskom vencu, Mladenovcu i Obrenovcu, kao Promenada otvorenog srca.

– Na Trgu otvorenog srca, na Trgu republike, 7. januara je lomljenje božićne česnice, a imaćemo i program za proslavu Pravoslavne Nove godine koji će tradicionalno biti dečji, imaćemo koncert za decu, pozorišta, tezge sa prodajom dečjih proizvoda u Ulici Dragoslava Jovanovića. Trka deda mrazeva je 25. decembra i održava se tradicionalno kroz Ulicu kralja Milana, naglasio je Vesić.