Borba za park se seli u sudove 1Najavljena prijava Ustavnom sudu zbog povrede javnog interesa: Banovo brdo Foto: N1

Stanari Požeške, Gogoljeve i Valjevske ulice na Banovom brdu, gde je prošle nedelje privatni investitor posekao drveće iz lokalnog parka gde je planirao da izgradi novi objekat, okupili su se ponovo prošlog petka kako bi poručili da na toj parceli neće dozvoliti bilo kakvu gradnju.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je višednevnim protestima sugrađana sa Banovog brda dalo podršku, najavilo je da će podneti prijavu Upravnom sudu zbog povrede javnog interesa.

„Podnećemo prijavu Upravnom sudu i tražićemo privremenu meru kojom će se sprečiti dalja gradnja. Ovde je važno da se naglasi da vlast stalno prebacuje izvesne stvari u takozvane „zakonske okvire“, dok se o javnom interesu apsolutno ne brine“, naveo je predsednik tog udruženja Savo Manojlović, a preneo N1.

On je naglasio da je taj slučaj tipičan primer kako vlast ne poštuje javni interes kao i kako planovi izgradnje mogu da naruše kvalitet života građana u najbližem okruženju.

„Apsurdno je da, s jedne strane, imamo priče o održivosti, određenom kvalitetu života, o funkcionalnosti zgrade, a da, s druge, dolazimo u situaciju da neko odmah do vaše zgrade gradi novi objekat, da nestaje park, što je postala normalna stvar u urbanim sredinama“, kazao je Manojlović.

On je istakao i jedan od većih problema ove gradnje, a to je preopterećenost kanalizacione mreže.

„Taj problem su svi građani ovde mogli da osete. Možete videti na internetu, ako ukucate ‘Valjevska poplava’, videćete šta se dešava ovde, a oni stavljaju još jednu zgradu, koja će kanalizaciju dodatno opteretiti“, naveo je Manojlović.

Kako je rekao, građani su u ovom slučaju spremni da učine sve da spreče gradnju, i u tom smislu će koristiti sva dozvoljena sredstva, odnosno građansku neposlušnost, prenela je N1 televizija.

Podsetimo, stanari više od nedelju dana brane park od namera privatnog investitora da tu sazida stambeni objekat. Za tu njegovu nameru stanari ovih ulica saznali su kada je u četvrtak, 11. jula, u lokalnom parkiću iza zgrade u Požeškoj 158 posečeno 17 stabala.

Kako je navedeno u njihovom saopštenju, zemljište je „volšebno, preko noći“, prešlo u vlasništvo privatnog investitora. „Predviđena je gradnja objekta tik uz postojeću zgradu koja će u potpunosti zakloniti stanove na nižim spratovima i narušiti funkcionalnost zgrade, ali i bezbednost građana i njihove imovine, budući da u navedenom delu ne postoji dovoljan broj parking mesta, kao i da usled bilo kakvih obilnijih padavina dolazi do preopterećenosti kanalizacione mreže pa dolazi do čestih poplava“, piše u saopštenju.

Iako su građani u samom startu najavili da će učiniti sve da spreče izgradnju zgrade, ali nenasilnim metodama, na budućem gradilištu je tokom protekle nedelje bilo i nekoliko sukoba i incidenata između stanara i privatnog obezbeđenja investitora. Prošlog četvrtka su čak privedene dve osobe, a prema navodima Udruženja, u pitanju su jedna stanarka i „lice koje je došlo sa obezbeđenjem“.

Investitor: Sve je zakonito

Kako je preneo N1, investitor je u telefonskom razgovoru sa novinarima te televizije rekao da je sporna parcela privatna svojina, da poseduje svu neophodnu dokumentaciju, te da je on platio sve poreze i takse za nju. On je poručio da je sve što radi u skladu sa zakonom i da će da iskoristi „sva zakonska sredstva kako bi zaštitio svoja prava“, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari