Brod-muzej "Sava" zatvoren za posetioce, priprema se premeštanje na novu lokaciju 1Brankov most Foto: Vikipedija

Rečni monitor „Sava“, brod-muzej koji je usidren između Brankovog mosta i Savskog pristaništa, zatvoren je za posetioce do daljeg usled priprema za premeštanje na drugu lokaciju, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, taj brod predstavlja kulturno dobro Republike Srbije i eksponat Vojnog muzeja, a izložen je u saradnji sa Muzejom Grada Beograda.

Monitor „Sava“ napravljen je za Austrougarsku ratnu mornaricu i tokom Prvog svetskog rata učestvovao u borbama protiv srpske i rumunske armije od Beograda do donjeg Dunava.

Brod je potopljen 1918. godine, a na kraju Prvog svetskog rata dodeljen je Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevini Jugoslaviji), da bi dve godine kasnije bio izvadjen, preuredjen i pod imenom „Sava“ uvršten u mornaricu.

Tokom Drugog svetskog rata potopljen je još dva puta. Izvadjen je 1952. godine, remontovan i još jednom uvršten u rečnu flotilu nove države. Iz vojne upotrebe povučen je 1959. godine.

Brod je od 2006. godine uvršten kao prirodno dobro Republike Srbije, a od 2021. godine, nakon restauracije, pretvoren je u brod-muzej i otvoren za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari