Čak 63 odsto Beograđana smatra da je Beograd higijenski prljav grad 1Ilustracija Foto: Beoinfo

Čak 63 odsto Beograđana smatra Beograd higijenski prljavim gradom, dok je 37 odsto misli da je čist, pokazalo je istraživanje organizacije Pobuna Srbije.

Istraživanje je sprovedeno u 17 opština Beograda na 3.400 ispitanika od 25. oktobra do 3.decembra ove godine.

Prema istom istraživanju, građani su između odgovornih za stanje higijene naveli pre svega sebe u 70 odsto slučajeva a samo 30 odsto građana smatra da su za higijenu u gradu najviše odgovorne same komunalne službe.

Na pitanje zašto se otpaci bacaju u van kante ili kontejnera ako postoje u blizini, više od 60 odsto građana je odgovorilo da je to stvar navike, a manje od 40 odsto njih je istaklo da je to pitanje neznanja.

Najveće nezadovoljstvo higijenom su istakli stanovnici Čukarice, Palilule, Grocke, Voždovaca i Obrenovaca.

Na skoro svakom autobuskom stajalištu videćete otpatke pobacane oko kante, žvake ulepljene na trotoar. Postojanje građevinskih divljih deponija je javna tajna, a procena je da ih u Beogradu trenutno ima oko 40, navodi se na Instagram profilu Pobune Srbije, gde između ostalog i podsećaju da je prvo organizovano odnošenje smeća u Beogradu počelo 1. avgusta 1884. godine, a da se danas dnevno u Beogradu proizvede oko 1.500 tona smeća.

Komunalci će iz kanti i kontejnera odneti smeće, ali ono smeće u glavi koje vam kaže „bacite smeće gde god hoćete“, Niko sem vas samih očistititi neće, poručuju iz Pobune Srbije.

https://www.instagram.com/p/B55YNqUpR_t/?igshid=fqr5hxym5pfg&fbclid=IwAR3isG0OUjsZIN7y3v3ZlgZYSixeFgUs-VwLfKkXs_IDSmV95DrqGyrcQ_g

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.