metroFoto: FoNet/Beoinfo

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) saopštio je danas da aktuelni plan za metro, sadržan u Predlogu plana generalne regulacije šinskih sistema, koji je trenutno na javnom uvidu, nema nikakve veze sa strukom, niti su građani u bilo kojoj fazi bili konsultovani.

„Aktuelna gradska vlast je iz čistog kaprica i želje za diskontinuitetom poništila originalni predlog za dve linije metroa iz 2012. godine, koji je izradila francuska kompanija ‘Ežis’ (Egis) uz podršku domaće struke, i usvojila Skupština grada Beograda u novembru 2012. godine“, naveo je CLS u saopštenju.

Kako se dodaje, francuskim konsultantima je onda dat potpuno novi projektni zadatak, koji je suština aktuelnog plana koji sadrži niz tačaka protiv kojih je kompletna struka – poništavanje linije zapad-istok kao prioritetne, zaobilaženje stanice Prokop i Trga Slavija, izostavljanje ukrštanja dve linije na Trgu republike, udaljavanje prve linije od važnih naselja.

Prema CLS, posebno sporno je uvećanje projektovane cene metroa sa originalne od 2,2 milijarde evra, na šest milijardi evra.

„Aktuelni plan je zato dobar za izborne propagandiste, preprodavce neizgrađenog zemljišta i kineske firme, ali je loš za građane, poslovnu zajednicu i ozbiljne urbaniste“, ocenio je CLS i najavio da će u septembru organizovati okrugli sto o metrou i ponuditi konkretno rešenje u interesu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari