CLS: Prokop bez metroa gubi smisao 1Foto: Ljiljana Bukvić

Metro bez Prokopa bi definitivno obesmislio novu glavnu železničku stanicu, saopštio je danas Centar za lokalnu samoupravu (CLS).

„U modernoj istoriji planiranja Beograda, Prokop i metro su uvek bili vezani projekti. Kada je ranih 70-tih godina odlučeno da vremenom Prokop preuzme deo uloge glavne železničke stanice, računalo se da će velika država nastaviti ekonomski rast i u potpunosti stati iza ovog projekta, ali i da će kod Prokopa biti čak dve metro linije“, navodi se u saopštenju CLS-a.

CLS kaže da činjenica da aktuelni Plan generalne regulacije šinskih sistema predviđa da dve buduće linije metroa zaobilaze Prokop, predstavlja diskontinuitet sa svim ranijim planovima, ali, pre svega, previd kolosalnih razmera.

„Ukoliko uzmemo u obzir trenutne železničke projekte sa zatvorenom finansijskom konstrukcijom, brzu prugu ka Nišu i Subotici, BG:VOZ za Batajnicu, Resnik i Ovču, obnovu pruge Beograd – Bar, uspešnu liniju regionalne železnice za Vršac, Prokop sa metrom može imati približno 20-30 hiljada putnika dnevno. To je dovoljno za isplativost podzemne metro stanice“, dodaje se u saopštenju.

Međutim, bez metroa, kako tvrdi CLS, Prokop može imati svega oko 6 hiljada putnika dnevno i to nakon završetka trenutnih železničkih projekata.

„U prevodu, metro bez Prokopa bi definitivno obesmislio novu glavnu železničku stanicu, doveo u pitanje isplativost obnove železnice koja je u toku, a Beograđanima onemogućio lak i jednostavan pristup međugradskim i međunarodnim vozovima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari