Deficit u gradskoj kasi 5,5 milijardi dinara 1

Nakon manje od mesec dana od kada je izglasan budžet za 2017, odbornici gradske Skupštine juče su usvojili rebalans tog budžeta.

Iako je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, obrazlažući tu tačku, istakao da u samom obimu budžeta nema velikih promena, rebalansom je u gradskoj kasi predviđen deficit od oko 5,5 milijardi dinara.

– Promene u strukturi budžeta se tiču formiranja dva nova sekretarijata, za javne prihode i za javni prevoz, kao i promene statusa Direkcije za gradsko građevinsko zemljište. Ukupni tekući prihodi i primanja budžeta od prodaje nefinansijske imovine su ostali nepromenjeni i iznose 87,35 milijardi dinara, kao i primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, 4.38 milijardi dinara – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, rebalansirani prihodi budžeta iznose 99.75 milijardi dinara. Rashodi su povećani za 3,66 miljardi i iznose ukupno 99.75 milijardi dinara.

– Ukupan deficit u odnosu na tekuće prihode i primanja budžeta iznosi 6,29 odsto. Deficit je nastao povećanjem rashoda za nabavku nefinansijske imovine u iznosu od 8,74 milijarde dinara, a umanjeni su izdaci za prevremenu otplatu duga u iznosu od 5,08 milijardi dinara- dodao je Mladenović.

On je naglasio da to neće uticati na investicije, te da je za tu namenu predviđeno oko 10,13 milijardi dinara.

– Kapitalni budžet iznosi oko 24,4 milijarde dinara, odnosno 24,5 odsto ukupnih rashoda– istakao je Mladenović i nazvao rebalansirani budžet investicionim. On je dodao da krediti i kamate i dalje opterećuju gradsku kasu, ali da od 2013. nijedan novi kradit nije uzet. „Ukupna sredstva za otplatu glavnice su 6 milijardi, dok sredstva za otplatu kamata iznose 1,58 milijardi dinara“, rekao je Mladenović.

Rebalansirani budžet oštro su kritikovale opozicione stranke, a šef odborničke grupe DS Balša Božović istakao je kako „rebalans, za razliku od prethodno donetog budžeta, nisu potpisali ni gradonačelnik, ni sekretar za finansije, kao ni njegov zamenik koji je podneo ostavku“.

– Nikako da saznamo zašto je ovaj budžet bolji od onog koji je donet pred Novu godinu. Suficit je u budžetu bio 3,2 milirarde, a 25 dana kasnije imamo deficit od 5,5 milijardi dinara. Šta se desilo sa tih 8,7 milijardi? Hvalili ste se vraćanjem dugova, a pet milijardi je ušteđeno od vraćanja glavnice dugova. Rekli ste da nema novih zaduživanja, a na prvoj strani stoji da će se deficit pokriti primanjima od zaduživanja, sa 4,3 milijarde dinara. Subvencije za javni prevoz su na istorijskom maksimumu, to je 24 milijarde, jedna četvrtina budžeta, i iz godine u godinu su veće. Rezultat je da se ova dva budžeta razlikuju za 8,7 milijardi. Smanjeni su pojedini rashodi, smanjena je rezerva za 2,3 milijarde dinara – rekao je Božović.

On je dodao da su usluge po ugovoru povećane sa 5 miliona na 70 miliona dinara, u najvećem delu za reprezentaciju. „Tu su usluge informisanja, štampanja, odnosa sa javnošću, usluge reklamiranja, medijske usluge na radiju i televiziji, sve što spada u marketing gradonačelnika, njegovog zamenika, gradskog menadžera“, naveo je Božović.

– Gradska uprava ima toliko zaposlenih stručni ljudi, koji su dočekali i ispratili mnoge vlasti, koji znaju svoj posao, a povećanje rashoda za stručne usluge je ogromno, kao da Beograd nema pravnike, advokate, finansijske savetnike. Pa imate ceo Sekretarijat za finansije, šta će vam usluge savetnika?- upitao je gradsku vlast Božović.

Na jučerašnjoj sednici izmenjen je i osnivački akt JP Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, a usvojenim programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2017, Direkciji se opredeljuju sredstva definisana rebalansom u iznosu od 10 milijardi dinara kapitalnih subvencija i 811 miliona dinara po ugovoru za obavljanje stručnih poslova.

Odbornici su usvojili i odluku kojom se dosadašnjim komunalnim delatnostima Grada dodaje briga o uređivanju građevinskog zemljišta, a izmenjeni su i uslovi pod kojima će se prodavati gradsko građevinsko zemljište, kao što je gradonačelnik Siniša Mali nedavno najavio. Prihvaćen je i reprogram za izmirenje dosadašnjih potraživanja po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Više novca za manifestacije

Veći su rashodi i izdaci za pojedine korisnike budžeta: gradonačelnika i Gradskog veća, za 85 miliona dinara, za realizaciju nekih sportskih manifestacija, Sekretarijata za sport i omladinu za 19 miliona dinara za sportske događaje i manifestacije, Sekretarijata za kulturu, za iznos od 43 miliona, Sekretarijata za komunalno stambene poslove, iznos od 9,9 milijardi za finansiranje i realizaciju programa uređivanja građevinskog zemljišta, od čega 260 miliona za održavanje fasada, Sekretarijat za informisanje, veći iznos za 30 miliona dinara za oglašavanje. Sekretarijat za finansije ima smanjenje rashoda za 7 milijardi, a Sekretarijat za opšte poslove za 400 miliona dinara, obrazložio je Andreja Mladenović.

Dva nova sekretarijata

Gradski odbornici izglasali su formiranje dva nova sekretarijata – Sekretarijat za javni prevoz i Sekretarijat za javne prihode. Sekretarijat za javni prevoz uvodi se umesto dosadašnje Direkcije za javni prevoz, a Sekretarijat za javne prihode umesto Uprave za javne prihode. Rebalansom je odlučeno da novi Sekretarijat za javni prevoz ima isti obim sredstava kao bivši Sekretarijata za saobraćaj, što je 24 milijarde dinara, kao i Sekretarija za javne prihode, koji će raspolagati sa 35 milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari