Drvo prijateljstva: Beograd bogatiji za 30 sadnica drveća 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd (Ilustracija)

U okviru regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ juče je u Beogradu, kod Hotela Jugoslavija, zasađeno 30 od ukupno 100 sadnica drveća koje su u planu, saopštila je Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

Evropski Fond za Balkan sprovodio je ovu akciju istovremeno još u pet gradova regiona: Skoplje, Tirana, Priština, Podgorica i Sarajevo, gde je ukupno zasađeno 400 stabala drveća.

Ideja za akciju koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan je kompenzacija štete u vidu CO2 emisije nastale kroz sve poslovne letove ovog fonda tokom 2019. godine, ali i sve gore stanje životne sredine i aero zagađenje u Srbiji i celom regionu.

Akciji u Beogradu su se, osim Inicijative „Ne davimo Beograd“, pridružili i udruženje “Pravo na grad”, “Ulice za bicikliste” i “Šuma peva”. Takođe, zbog epidemiološke situacije, broj građana i građanki uključenih u akciju bio je ograničen na dvadeset.

Predstavnik Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović istakao je da ova akcija predstavlja “simboličku ruku prijateljstva između regiona kojom pokazujemo da se zajedničkim akcijama i svešću o okolini brinemo za naše gradove.”

“Optimizam i poruka da možemo nešto da promenimo  je nešto što svima nama prethodnih meseci, usled epidemije, nedostaje”, istakla je direktorka Evropskog fonda za Balkan, Aleksandra Tomanić.

„Doprinos i briga za očuvanje naše životne okoline je neophodna tako da je “EFB svojim primerom želeo da pokaže da preuzimanjem lične odgovornosti kao pojedinci i organizacije možemo da doprinesemo“, dodala je Tomanić.

„Drvo prijateljstva je bila još jedna prilika da pokažemo da solidarni i udruženi možemo da podstičemo dobre promene za naš grad i okolinu. Ne davimo Beograd redovno organizuje akcije sadnje drveća na brojnim gradskim lokacijama, želeći da ukaže na to da su zelene politike bitan deo onoga što čini dobar grad za sve“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari