Dva nova solarna kontejnera za sada samo „atrakcija“ 1Foto: Aleksandar Pavlović

Novi kontejneri „krase“ strogi centar već dvadesetak dana, no još uvek ih sugrađani zaobilaze i smeće bacaju u one starije, dobro poznate. Postavljeni su na ulazu u Knez Mihailovu, kod taksi stanice, i kod stajališta gradskog prevoza na Terazijama sa strane RK.

Čudnog su oblika i boje, mnoge podsećaju na nekakve kutije za odlaganje pošte, ali su zapravo solarni kontejneri najnovije tehnologije. Na „probnom radu“ su šest meseci, a ako ih Beograđani prihvate, biće ih u gradu verovatno i još više. Da bismo razumeli kako funkcionišu i kako se otvaraju pozvali smo JKP „Gradska čistoća“, a odatle nam je stiglo detaljno uputstvo „za upotrebu“ kao i obrazloženje zašto mnogi Beograđani ove kontejnere nazivaju i „pametnim kontejnerima“.

Naime, korisnici nogom na papučicu otvaraju „klapnu“ suda (tj. kontejnera) i ubacuju sitan, ambalažni otpad. Sud (tj. kontejner) je „pametan“ zato što poseduje GPS sistem i senzore koji kad se sud napuni, daju signal i tada presa počinje da sabija, odnosno presuje otpad koji je u sudu i tako proces funkcioniše svaki put kada dobije signal da se sud napunio.

– Ovaj sud može usled sabijanja osam puta više otpada da primi od „običnog“ kontejnera. Kada se nakon sabijanja više puta sud potpuno napuni, on šalje signal našoj službi operative koja tada dolazi da ga isprazni. Na ovaj način se štedi na gorivu i amortizaciji vozila, a naši radnici mogu da budu raspoređeni na drugim delovima grada kako bi povećali svoju aktivnost tamo gde je potrebnija – rekla nam je Milica Janković, PR JKP „Gradska čistoća“.

Da je ovaj kontejner ekološki potvrđuje i solarna ćelija koja se nalazi na vrhu kontejnera.

– Ovi kontejneri su ekološka inovacija. Napajaju se isključivo solarnom energijom i funkcionišu na osnovu nje. Na vrhu kontejnera je solarna ćelija koja nakon što se napuni, može da „traje“, nezavisno od vremenskih uslova, četiri nedelje. Takođe, time što može da primi znatno veću količinu otpada smanjuje se i potrošnja goriva za vozila koja odnose to smeće i time se smanjuje i zagađenje – navela je Jankovićeva.

Na kraju, vredi se podsetiti još nekih prednosti koje ovakvi sudovi za otklanjanje smeća poseduju.

– Na ovaj način, štiti se pešačka zona grada, jer se ovaj otpad odnosi „lakim“, odnosno manjim vozilima. Nemoguće je preturanje otpada iz ovih sudova i „razvlačenja“ otpada po ulici. Lepog su izgleda. Zahvaljujući „pametnom“ i gps sistemu ima mogućnost da se uključi wifi i time postaje hot spot za sugrađane koji se nalaze u njegovoj blizini. Ttrenutno ta funkcija nije uključena, ali pregovaramo sa telekomunikacionim operaterima. Takođe, ima slobodnih površina za postavljanje reklama – pojašnjavaju iz PR službe tog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari