Fiskalni račun na pijaci, trgovci oštro protiv 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Da li je odluka nadležnih da od 1. maja i trgovci na pijaci moraju da imaju fiskalne kase modernizacija tog vida prodaje ili je pak veliki dodatni namet i ubijanje “pijačnog duha” trenutno je najvažnija tema na tezgama širom Srbije.

Dok u Ministarstvu finansija tvrde da većina prodavaca na pijaci čine poljoprivredni proizvođači koji ne podležu fiskalizaciji u Udruženju pijačnih prodavaca “Opstanak” tvrde da to nije tačno.

– Svega 15 odsto prodavaca na pijacama čine poljoprivredni proizvođači. Oni svoje proizvode prodaju gotovo isključivo vikendom dok ogromnu većinu čine trgovci koji zakupljuju tezge za prodaju robe nabavljene od poljoprivrednika. Reč je o ljudima koji se tim poslom bave svakodnevno. Shodno tome nije tačna tvrdnja da su poljoprivrednici najbrojniji među prodavcima na pijaci. Upravo je obratno, većinu čine trgovci koji se odlukom o fiskalizaciji od strane nadležnih guraju u ekonomsku propast – kaže za Danas Srđan Praštalo predsednik Udruženja pijačnih trgovaca “Opstanak”.

Prema njegovim rečima pijačni način prodaje prehrambenih proizvoda rapidno opada jer je sve manji broj zakupaca tezgi i zbog fiskalizacije će se taj taj trend još više nastaviti.

– Troškovi pijačnih trgovaca zbog raznih nameta su već veliki a uvođenje fiskalnih kasa povećaće ih za još 50 odsto. Takođe, trgovac će morati i da angažuje računovođu kako bi poslovao uz posedovanje fiskalne kase što takođe košta – objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je zbog svega toga Udruženje pijačnih trgovaca “Opstanak” prekjuče organizovalo protest ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu sa zahtevom da pijačni trgovci budu izuzeti iz procesa fiskalizacije.

– Pijačni način prodaje inače zbog niza razloga polako odumire i u ovom obliku u kome ga poznajemo danas nestaće za pet do šest godina. Nadležni u državi će insistirajući na ovakvoj meri, odnosno uvođenju fiskalne kase taj proces skratiti na pet do šest meseci – kaže Praštalo.

Hivzo Salković, prodavac voća i povrća u Novom Pazaru kaže za Danas da nema ništa protiv uvođenja fiskalnih kasa ako nadležni to žele da urade, jer on „nije neko ko bi mogao da ide protiv države“.

– Ja sam zadovoljan svojom prodajom na pijaci. NJihovo je da uvedu, naše je da radimo. Nemam protiv koga da protestujem, to je naša država i tu je završena priča – ističe Salković.

Jedna starija prodavačica koja nije htela da se njeno ime pominje javno, jer kako kaže ne želi da ima inspekciju „za vratom“, rekla je da će na fiskalizaciju pristati samo kada svi prodavci budu jednaki.

– Pogledajte ove ljude što prodaju pored reke Raške, nije u redu da oni ništa ne plaćaju, a ja plaćam 60 evra za iznajmljivanje tezge. Sin ima tezgu blizu mene i jednom prilikom inspekcija je došla samo kod njega. Nemojte da me shvatite pogrešno, ja nisam za bezakonje, ali smatram da pravo treba da se primenjuje na svima. Država o nama ne vodi nikakvu brigu i ne daje nam nikakve olakšice, i ako reše da nam uvedu kase, prva ću da protestujem – kaže naša sagovornica.

Sa druge strane, Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da je način funkcionisanja trgovanja na pijaci nužno izmeniti i modernizovati.

– Nekada su većina prodavaca na pijaci bili poljoprivrednici. Sada se to promenilo pa najviše ima trgovaca koji zakupljuju tezge. Oni su u prednosti u odnosu na primera radi piljaru koja posluje u blizini pijace i mora da ima fiskalnu kasu. Zato fiskalne kase treba da imaju i trgovci na pijacama. To je način da se uvede red i modernizacija funkcionisanja pijačne prodaje. Sa druge strane, potrebno je stvoriti uslove za to. Potrebno je obezbediti da je na tezgama dostupna struja i da one budu natkrivene. Naravno, to bi bio dodatan trošak za prodavce koji nisu dužni da rešavaju te stvari već bi sve nabrojano trebalo da obezbede komunalna preduzeća u čijem su pijace vlasništvu – zaključuje Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari