Gak: Beograd bez liste čekanja za upis u vrtiće, najvažniji zadatak 1Slavko Gak Foto: Beoinfo

Beograd bez liste čekanja za upis u vrtiće, najvažniji je zadatak Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu u 2018. godini, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Govoreći za „Večernje novosti” o planovima za ovu godinu, Gak je rekao da bi, ako sve bude išlo po planu, Beograd trebalo da dobije još oko 2.000 dodatnih mesta u vrtićima tokom ove godine.

– Sa tim i dodatnim kapacitetima u privatnim vrtićima uz subvenciju grada, lista čekanja bi do kraja godine trebalo da bude ukinuta ili svedena na minimum – rekao je Gak, a prenosi Sekretarijat za informisanje.

Kako je objasnio, to će biti moguće dogradnjom vrtića, preuređenjem prostora koji se ne koriste, realizacijom projekta „Mreža škola” – višak učionica u školama adaptira se u prostore za predškolce.

– Kada bi se umesto izgradnje novih vrtića preuredili prostori u školama sa malo đaka, ušteda u gradskoj kasi iznosila bi oko milijardu dinara – poručio je Gak. On je istakao i da za ovu godinu Grad Beograd ima 13 gotovih projekata za sanaciju i adaptaciju škola u Beogradu, ukupne vrednosti oko 170 miliona dinara.

– Najviše novca, 34,8 miliona dinara planirano je za adaptaciju i sanaciju OŠ „Kralj Petar Drugi Karađorđević”, sledi OŠ „Petar Kočić”, gde će biti sređena kišna kanalizacija i spoljno dvorište, kao i fasada – kazao je Gak.  

Kako je istakao, ovo je godina kada će se započeti i sa projektom sređivanja školskih fasada, a projekti su završeni za osnovne škole „Nikola Tesla” u Rakovici, „Petar Kočić” u Zemunu, „Karađorđe” na Voždovcu, „1.300 kaplara” na Zvezdari, „Marija Bursać” na Zvezdari i Gimnaziju „Sveti Sava”. Prema njegovim rečima priprema se projekat za sanaciju Grafičke škole, koja posle devet godina provedenih u blokadi, od prošle godine ponovo normalno funkcioniše.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari