Gatalica autor programa obeležavanja 20. oktobra i 1. novembra u Beogradu 1Aleksandar Gatalica Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Književnik Aleksandar Gatalica danas je na prvoj sednici Organizacionog odbora manifestacije „Dani slobode“ izabran za autora programa te manifestacije, u okviru koje će biti obeleženi 20. oktobar i 1. novembar, datumi kada je Beograd oslobođen u Drugom i Prvom svetskom ratu.

Manifestacija „Dani slobode“ ove godine odlukom Skupštine grada uvrštena je u stalne manifestacije iz oblasti kulture od značaja za grad Beograd i u okviru nje proslavljaju se dva važna datuma za istoriju grada – 20. oktobar 1944. Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Kako je preneo Beoinfo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predsedavao je prvoj sednici Organizacionog odbora manifestacije i zahvalio Gatalici i svim članovima Odbora na trudu koji ulažu u organizaciju manifestacije „Dana slobode“.

Vesić je dodao da je Beograd poslednjih pet godina proslavljao 20. oktobar, a da je godinama 1. novembar kada je Beograd oslobodila Prva armija srpske vojske pod komandom vojvode Petra Bojovića „bio potpuno ignorisan, kao da se nije dogodio u našoj istoriji“.

Sednici su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari