Građani Beograda, UNICEF i JKP "Infostan" za decu sa teškoćama u razvoju i njihove porodice 1Foto: UNICEF Srbija

Građani Beograda mogu da pomognu porodicama i deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju doniranjem željenog iznosa na uplatnicama UNICEF-a koje su im stigle uz mesečne račune za JKP „Infostan“.

Pravovremenim uključivanjem u program ranih intervencija, kod više od 70% dece sa razvojnim rizicima razvoj se normalizuje, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20% ove dece.

UNICEF navodi u saopštenju da će prikupljena sredstva iskoristiti za opremanje razvojnih savetovališta u beogradskim opštinama Rakovica, Zemun, Čukarica, Novi Beograd u kojima su već formirani intersektorski timovi za rane intervencije, kao i za obuke timova u opštinama Palilula, Zvezdara, Voždovac, Grocka, Lazarevac, Obrenovac, Stari Grad i kasnije oipremanje.

„Da bi deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice dobili sveobuhvatnu podršku stručnjaka, potrebno je urediti prostor razvojnih savetovališta kako bi ambijent bio prilagođen deci tako da podstiče maštu, kreativnost i dečiju potrebu za učenjem i igrom. Stoga je neophodno nabaviti tehničku opremu, didaktička sredstva i asistivnu tehnologiju koja poboljšava komunikaciju dece sa roditeljima i vršnjacima i njihovo efikasnije funkcionisanje u svakodnevnom životu“, ističe se u saopštenju.

Svim timovima za rane intervencije sa stručnjacima iz oblasti zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, okupljenim oko porodica dece sa razvojnim smetnjama i teškoćama do 6 godina, potrebno je terensko vozilo za kućne posete, kako bi se podrška pružala u prirodnom okruženju, jer deca najbolje uče kada se osećaju sigurno i zaštićeno. Kroz kućne posete stručnjaci ohrabruju celu porodicu da, oslanjajući se na svoje uslove i snage, podrži dete da se što aktivnije uključi u život i aktivnosti porodice.

„Roditelji imaju nepodeljeno mišljenje da im u ovom vidu podrške najviše znači to što sada imaju osećaj da više nisu sami, da neko o njima brine i da se uvažavaju njihova mišljenja i potrebe njihove dece. Samo stabilna porodica može da bude dobra podrška za dete koje se suočava sa izazovima razvoja, zdravlja, odrastanja. Pozivamo sve stanovnike Beograda da pomognu ovim porodicama da svoju decu izvedu na pravi put, tako što će iskoristiti uplatnicu i donirati sredstva deci sa teškoćama u razvoju“, izjavila je Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF Srbija.

Usluge podrške u vidu ranih intervencija svake godine su potrebne za 60.000 dece u našoj zemlji. UNICEF je, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenuo program podrške zdravstvenom sistemu da, u saradnji sa obrazovnim i sistemom socijalne zaštite, unapredi i objedini postojeće usluge kako roditelji dece sa smetnjama u razvoju ne bi morali da idu od stručnjaka do stručnjaka u potrazi za najboljom podrškom za svoje dete.

Od juna meseca, kada je UNICEF pokrenuo kampanju “Tata, mama mi smo sa vama”, zahvaljujući prikupljenim sredstavima deo digitalne opreme i asistivne didaktike za podršku deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju su dobila razvojna savetovališta u Subotici, Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu u kojima se već adaptira i prostor, kako bi što više odgovorio potrebama porodica i dece.

Do kraja godine, opremu će dobiti još 9 gradova u kojima su formirani timovi za rane intervencije. Pored toga, UNICEF je započeo distribuciju neophodne literature o podsticajnom roditeljstvu i strategijama podrške deci sa razvojnim smetnjama i teškoćama, a obezbeđene su i dečije knjige, jer rano čitanje sa decom podržava razvoj mozga i veština komunikacije i govora.

Podrška ranih intervencija se već pruža u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prokuplju, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu i Beogradu u opštinama Rakovica, Čukarica, Zemun i Novi Beograd. Cilj je da se svih 25 okruga u Srbiji, (uključujući Beograd sa 11 razvojnih savetovališta) u kojima rade timovi stručnjaka za rane intervencije osnaži kako bismo zajedno doprli do svakog deteta kojem je ova vrsta podrške potrebna.

UNICEF poziva sve Beograđane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti i da kroz donacije UNICEF-u učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari