Inicijativa Ne davimo Beograd: Beograd se guši u smogu, sazvati hitnu sednicu 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Incijativa Ne davimo Beograd pozvala je danas gradonačelnika i gradske čelnike da sazovu hitnu sednicu Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda – a to je rešavanje problema zagađenja vazduha u našem gradu.

Inicijativa u saopštenju upozorava da su u nedelji iza nas merne stanice širom grada svuda beležile ekstremno visoke koncentracije čestica prašine – PM 2.5 čije je  svakodnevno prisustvo bilo čak i preko 250 mikro grama po metru kubnom i PM10 čestica, čije je svakodnevno prisustvo bilo preko 120 mikro grama po metru kubnom. (PM – čestice prašine, predstavljaju sitne čestice manje od 10 mikrometara, koje imaju sposobnost slobodnog kretanja u atmosferi).

„Koliko su ovi podaci alarmantni govori činjenica da su Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija postavile granične vrednosti koncentracije PM2,5 na 40 μg/m3, a PM10 čestica  na 50μg/m3! Situacija je još ozbiljnija kada uzmemo u obzir podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha“, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Kako bi pomogla u ovim naporima Inicijativa je spremila čitav set mera koje imaju za cilj da se ovo zagađenje smanji, a njegove posledice neutrališu.

„Taj set uključuje radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.