Kako izgleda letnji režim gradskog prevoza u Beogradu: Na ulicama znatno manji broj vozila, građanima dostupno pet sezonskih linija 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Od subote, 25. juna, primenjuje se letnji red vožnje u javnom linijskom prevozu putnika, saopšteno je ranije iz Sekretarijata za javni prevoz, a kako prenose mediji, to znači da će ulicama glavnog grada saobraćati 1.375 vozila.

„Od toga će biti 942 vozila na gradskim i 262 autobusa na prigradskim i lokalnim linijama. Tu su i 92 tramvaja, 64 trolejbusa, 12 elektrobusa, kao i tri vozila namenjena za saobraćaj u pešačkoj zoni, odnosno „Vrabac servis“. Letnji red vožnje biće primenjivan do poslednjeg dana avgusta, a od prvog septembra se vraćaju zimski polasci“, rečeno je u Sekretarijatu za javni prevoz za Novosti.

Kako je pojašnjeno, osnov za smanjenje broja vozila koja saobraćaju prestonicom tokom vrelih dana je očekivano smanjenje broja putnika zbog korišćenja godišnjih odmora i letnjeg raspusta.

Korekcija će biti i tokom vikenda, pa će tako subotom saobraćati 780 vozila na gradskim i 183 autobusa na prigradskim linijama, dok će nedeljom voziti 722 vozila u gradu i 165 na periferiji. Na gradskim linijama tokom leta saobraća 380 autobusa privatnih konzorcijuma, dok na prigradskim i lokalnim linijama saobraća 262 vozila SP „Lasta“, SP „Lastra“ d. o. o. Lazarevac i ASP „Strela“.

Tokom letnjih meseci svakog dana od 9 do 21 sat uvodi se i pet linija koje rade samo u ovom periodu godine, a sve saobraćaju do Ade Ciganlije na 22 do 27 minuta.

  1. ADA 1 (Trg republike – Ada Ciganlija – Vidikovac);
  2. ADA 2 (Zemun/Kej oslobođenja/ – Ada Ciganlija);
  3. ADA 3 (Konjarnik – Ada Ciganlija);
  4. ADA 4 (Mirijevo – Ada Ciganlija);
  5. ADA 5 (Bežanijska kosa – Ada Ciganlija).

Sezonske linije ADA (1–5), kada su loši vremenski uslovi i značajno smanjen broj posetilaca na Adi Ciganliji, biće redukovane ili privremeno obustavljene.

Važeće redove vožnje za sve linije putnici mogu videti od subote, 25. juna, na sajtu Sekretarijata za javni prevoz www.bgprevoz.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari