Ko je bila Baba Višnja? 1Foto: BC

Na teritoriji opštine Vračar, u blizini Kalenić pijace i zgrade opštine, nalazi se ulica sa nazivom čije je poreklo malo poznato Beograđanima.

Ova ulica nosi naziv Baba Višnjina i prostire se od Makenzijeve do Krunske ulice, presecajući u jednom delu Njegoševu.

Prema podacima iz Zavoda za informatiku i statistiku, Baba Višnjina ulica dobila je ovaj naziv još 1. januara 1900. godine, a koji je zadržala sve do danas. Prethodno ova ulica, u periodu od 1893. do 1896. godine, zvala se Poslužiteljska, a nakon toga do 1900. godine bila je poznata pod nazivom Varvarinska. Postoje pretpostavke i da se u jednom kratkom vremenskom periodu vodila i pod imenom Stiška ulica. Godine 1946. deo Baba Višnjine ulice, od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra, izdvojio se i dobio naziv Golsvortijeva ulica.

Iako je naziv ove ulice “aktuelan“ već više od jednog veka, mnogim građanima ni danas nije jasno njegovo poreklo niti im je poznato ko je bila Baba Višnja. Pa ko je zapravo bila ona?

Baba Višnja je poznata kao majka srpskog vladara kneza Miloša Obrenovića i smatra se da od nje potiče i čitava dinastija Obrenović. Višnja Urošević rođena je u Donjoj Trepči verovatno u drugoj polovini 18. veka, dok je precizna godina njenog rođenja ostala nepoznata. Živela je do 1819. godine.

Prvi suprug bio joj je Obren Martinović iz Brusnice sa kojim je imala troje dece – Jakova, Milana i Stanu. U to vreme deca su nosila prezimena izvedena iz očevog imena, tako da su se njihova deca prezivala Obrenović. Nakon smrti Obrena, Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Gornje Dobrinje sa kojim je rodila tri sina – Miloša, Jovana i Jevrema. Njihovi sinovi prvobitno su nosili prezime Teodorović, dok je nešto kasnije Miloš prisvojio prezime svoje polubraće, od kada je poznat kao Obrenović.

Baba Višnja je nakon svoje smrti sahranjena u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, gde joj je i podignut spomenik 1901. godine.

Međutim, zanimljivo je da je poreklo Višnje utvrđeno nedavno otkrićem nadgrobnog spomenika izvesnog Dimitrija Uroševića na starom groblju u mestu Brusnica. Naime, epitaf nad njegovim grobom glasi: “Zdje počivajet rab Božji Dimitrije Urošević, ujak Gospodara Milana. Prestavi se N: 1821, n: dekamvri 26“. Na osnovu ovog spomenika zaključeno je da je Dimitrije bio Višnjin brat, s obzirom da je bio ujak njenom sinu Milanu. Upravo iz ovog razloga, što je Baba Višnjino poreklo bilo slabo poznato do skoro, u izvesnim izvorima navodi se čak i da je ona bila iz sela Gornja Gorjevina, kao i da se prezivala Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari