Kreni-Promeni: Ukradena pamučna „pluća”, održan protest ispred Doma omladine 1Foto: Kreni promeni

Jutros u 6:40 aktivisti su primetili da je bilbord sa pamučnim plućima koji meri zagađenje nestao, navodi se u saopštenju inicijative „Kreni-promeni”.

Ispred Doma omladine u Beogradu u podne su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uklanjanja bilborda sa pamučnim plućima, čije je postavljanje imalo za cilj da građanima ukaže na to koliko je vazduh zagađen.

Oni su juče saopštili da je u toku dana komunalna inspekcija tražila uklanjanje bilborda i pored toga što su izdate sve dozvole.

Nakon što je pravni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti kontaktirao nadležne službe prvo je zakazan sastanak u 10 ujutru u opštini kako bi se raspravili pravni aspekti, a onda su predstavnici komunalnih službi prekinuli komunikaciju i postali nedostupni, navodi se u današnjem saopštenju.

„Danas, nakon što je primećen nestanak bilborda, pravnim zastupnicima se javila komunalna inspektorka koja je istakla da komunalne službe nisu uklanjale bilbore, da im je potpuno jasno nakon jučerašnjeg razgovora da nemaju pravni osnov za to i da je bilbord verovatno ukraden”, istakli su iz ove inicijative u saopštenju.

Postavljeni bilbord bio je deo kampanje Rešenje za zagađenje u okviru koje je sakupljeno 51.000 potpisa a kojom je traženo da se nepotrošena sredstva kojim se subvencioniše kupovina skupih električnih i hibridnih vozila, preusmere na zamenu kućnih ložišta za siromašna domaćinstva.

Grupa građana „Kreni – Promeni“ postavila je kod Doma omladine 27. februara u Beogradu bilbord sa velikim pamučnim plućima kako bi ustanovili za koliko će dana ona pocrneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.