Lalić: Neslaganje sa vlasnikom prostora razlog mog odlaska 1

Sinoć je održano oproštajno veče od Mikser House-a u Savamali. Tom prilikom priređen je koncert beogradskog sastava Kanda, Kodža i Nebojša.

Razlog za odlazak Miksera iz Savamale je, kako navode, neslaganje sa vlasnikom prostora u kome se ova kulturna institucija nalazila od 2011. godine. Izvršni direktor Miksera Ivan Lalić za Danas kaže da je odluka doneta još zimus u zbiru razloga jer smo mi na jednoj sceni koja je dosta trusna. Znamo šta znači Savamala kao metafora, kao neko čvorište problema. Tu se u nekoj meri preslikavalo i na nas. Jedan projekat koji se sprovodi pored nas sa svim svojim kontraverzama i mogućim prednostima nekog razvoja se neminovno preslikava na naše bitisanje ovde jer je Savamala kad smo mi pokrenuli proces revitalizacije izgledala drugačije.

On dodaje i to da je direktnij razlog za odlazak to što je projekat teško održiv u datim okolnostima i u finansijskom smislu. “Zaista tvrdim da ne postoji kulturna ustanova u Evropi i svetu koja je izdržala ovu vrstu pritiska. Mislim na jedan komercijalni pritisak od strane vlasti. Plaćamo rentu koja nije uopšte mala, koja raste, pa do raznih drugih pritisaka koje ne bih sad elaborirao”, kaže Lalić. Oko neslaganja sa vlasnikom prostora u kome se do sada nalazio Mikser House izvršni direktor Miksera kaže: “Mi smo imali tu tešku borbu , borili smo se, ali je okidač bio jedna netrpeljivost prema Miksalištu jer se ono nalazi u blizini hotela čiji je on vlasnik pa mu je fluktuacija migranata smetala, tako da sam imao konkretne poruke da ako se to ne zatvori biće problem sa Mikser House-om.”

Da podesetimo, pre godinu dana gradske vlasti su srušile “Miksalište” u Mostarskoj ulici zbog potreba projekta “Beograd na vodi”. Za manje od mesec dana napravljeno je novo Miksalište u ulici Gavrila Principa gde je nastavljeno sa radom na obezbeđivanju pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka i Afrike koje su dolazile ili prolazile kroz Beograd. Miksalište je humanitarni centar nastao kao gradjanski odgovor na izbegličku krizu u čiji rad je uključen veliki broj humanitarnih organizacija kao što su UNHCR, Fondacija Ana i Vlade Divac, Praxis, Save the children, Medecins du Monde, CARE international, NRC, Novosadski humanitarni centar, Oxfam, Terre Des Homes, Lifegate, Karitas, Čovekoljublje i mnogi drugi. U ovom prostoru se, između ostalog, sortira i raspodeljuje hrana, pruža se medicinska pomoć i organizuju radionice za decu.

Novi Mikser otvara se 8. septembra u Sarajevu, a u Beograd će još malo pričekati. Lalić za Danas kaže da otvoriti novi Mikser House nije lako izvesti. “U Beogradu smo imali prostor koji smo bili jako zavoleli ali nam je izmakao. Od tada tražimo novu lokaciju i imamo par kandidata, a naša ideja je da odluku o tome koji će biti novi prostor obelodanimo na Mikser festivalu.

U pripremu novog beogradskog Mikser House-a ćemo se upustiti na proleće 2018. jer ipak treba vremena da se to napravi. I ovo sad što radimo i Mikser festival i Sarajevo jesu u funkciji beogradskog Miksera i jesu u funkciji promocije jednog modela privatno javnih partnerstava jer kolko god mi uspeli ovo da održimo to nije dobitan model. Država mora da nađe kompromis sa nezavisnim sektorom” – ističe Lalić.

Kako se navodi u saopštenju za medije, za ovih pet godina kroz Mikser je prošlo 1.250 000 ljudi, organizovano je preko 1.500 događaja, 400 koncerata, mnoštvo manjih festivala, marketa, izložbi, predavanja, predstava, humanitarnih večeri, pa čak i opera i baleta.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari