Liturgijom i litijom Beograd obeležio slavu Spasovdan 1Foto: BeoInfo

Svetom arhijerejskom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama danas je obeležena gradska slava Vaznesenje gospodnje – Spasovdan, sa domaćinom slave na čelu, gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem.

Nakon liturgije, koju je služio vladika Stefan u Vaznesenjskoj crkvi, centralnim gradskim ulicama prošla je svečana litija na čijem su čelu, pored vladike i gradonačelnika Radojičića, bili i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski urbanista Marko Stojčić, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, direktori komunalnih preduzeća, predsednici opština, predstavnici MUP-a, Vojske Srbije, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani.

Gradonačelnik Radojičić je izrazio zadovoljstvo što kao ovogodišnji domaćin gradske slave ima priliku da sa velikim brojem Beograđana bude u slavskoj povorci.

– Uverio sam se u reči vladike Stefana da Beograd tokom litije dobija posebnu energiju. Veliki broj građana pozdravio je kretanje litije, svi su bili razdragani, a meni je kao gradonačelniku i domaćinu slave bila čast da danas prođem gradskim ulicama – izjavio je Radojičić, još jednom čestitavši Beograđanima Spasovdan.

Prema njegovim rečima, Spasovdan simbolizuje uspeće, veru u bolju budućnost i zajedništvo.

– Zbog toga je važno da u toku litije dobrim i pozitivnim mislima poželimo građanima bolji Beograd. Ukoliko želimo bolju budućnost, trebalo bi da negujemo tradiciju, a Spasovdan je odlična prilika da se setimo onoga što se u istoriji dešavalo u Beogradu. Beograd ima dugu istoriju, na koju možemo da budemo ponosni, a sećajući se te istorije imamo dobru osnovu za dobru budućnost – poručio je gradonačelnik.

Liturgijom i litijom Beograd obeležio slavu Spasovdan 2
Foto: Beoinfo

Tokom svečane litije, na čijem čelu su Jerusalimski krst i barjak grada Beograda, održane su tri molitve – molitva za život i zdravlje Beograđana, molitva za mir i blagostanje i molitva za pomen svima koji su živote dali za očuvanje i slobodu Beograda.

Litija je krenula Ulicom admirala Geprata, zatim se uputila ka Ulici kralja Milana do Terazija, gde je očitana prva molitva. Kolona se potom kretala Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Patrijaršije i Saborne crkve, gde je čitana druga molitva, a potom se uputila Pop Lukinom, Brankovom, Ulicom kraljice Natalije i Dobrinjskom do porte Vaznesenjske crkve, gde je simbolično zatvoren krug i očitana treća molitva u spomen svim palim junacima Beograda.

Nakon litije, u zgradi Starog dvora, domaćin slave gradonačelnik Radojičić prelomio je slavski kolač i zapalio sveću sa zaposlenima u Skupštini Grada Beograda.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice, u čast obnove i napretka. Starozavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari