Ministarstvo prostora o selidbi Zoološkog vrta: Nastavak loše prakse isključivanja javnosti u donošenju odluka 1Foto: Beo Zoo vrt

Nevladina organizacija Ministarstvo prostora saopštila je danas da Generalni urbanistički plan za Beograd u narednih 20 godina još nije donet, da u njemu postoji plan izmeštanja Zoološkog vrta, ali da se ne pominje mesto izmeštanja, kao ni to šta će biti na prostoru Kalemegdana koji sada zauzima Zoološki vrt.

Ta organizacija je povodom najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će Zoološki vrt biti premešten sa Kalemegdana na Adu Ciganliju ukazalo da se nastavlja loša praksa isključivanja javnosti u donošenju odluka.

Navedeno je da je, međutim, ideja izmeštanja Zoološkog vrta u osnovi dobra, jer je Stari grad toplotno ostrvo zbog čega je neuslovno za život životinja.

Urbanistkinja Božena Stojić istakla je da sadašnja lokacija Zoološkog vrta nije adekvatan nivo prirodnog staništa za životinje, ali da Grad nema odgovore kako i pod kojim uslovima će biti preseljeno oko 250 porodica koje trenutno žive na lokaciji planiranoj za novi Zoološki vrt.

Naglasila je da je jednako važno kako će postojanje Zoološkog vrta na Adi Ciganliji biti sanitarno obezbeđeno, s obzirom na to da je u pitanju zona vodoizvorišta sa kojeg se snadbeva ceo Beograd.

Šapić je ranije danas rekao da 270 porodica koje žive na delu Ade Ciganlije na kom će biti premešten Zoološki vrt neće ostati bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari