Prema anketi koju je sprovelo Uduženja „Roditelj“, oko 90 odsto anketiranih građana ne zna da u svakoj zdravstvenoj ustanovi postoji zaštitnik prava pacijenata, kome mogu da se obrate za informaciju, savet ili da upute prigovor na ponašanje zdravstvenih radnika i pogrešno postavljene dijagnoze.

 U cilju bolje informisanosti, budućih roditelja i dece o njihovim pravima kao pacijenata, ali i približavanju njihovih potreba zdravstvenim radnicima, ovih dana u Domu zdravlja Zemun udruženje Roditelj organizovalo je tribinu u okviru kampanje zdravstvenog prosvećivanja roditelja.

– Došli smo do saznanja da većina roditelja nije dovoljno obaveštena kome da se obrati, u slučaju kada misle da je njihovo pravo narušeno. Neki pak i ne znaju koja su njihova prava i obaveze kao pacijenta. Zato je bitno što više ih informisati. Treba da znaju da je u svim zdravstvenim ustanovama na vidnom mestu istaknut broj telefona zaštitnika prava pacijenata u toj ustanovi, takođe postoji i sanduče za primedbe, ali mnogi i ne gledaju – rekla je za Danas Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“, apelujući na roditelje da koriste svoje pravo da traže objašnjenja od lekara, upućuju primedbe i prigovore ako ih bude bilo.

– A iskustva su različita. Najčešće dobijamo komentare roditelja koji su sa decom bili hospitalizovani u nekoj od bolnica, gde iznose razne primedbe od neljubaznosti zdravstvenih radnika do toga da im lekari nisu govorili koju su dijagnozu postavili njihovom mališanu, i koju terapiju mu daju. Lekarske greške su moguće, ali roditelji su ti koji treba da pitaju i da budu uporni u tome, jer moraju da znaju šta je sa njihovim detetom – kaže Dragana Soćanin.

Manje se, kako kaže, žale na „tretman“ u domovima zdravlja, i obično su to primedbe da trudnice ne puštaju preko reda, da neko može preko veze, a ima i onih koji se žale da iako zakažu vađenje krvi opet moraju da čekaju.

Neredak slučaj, kako navodi naša sagovornica, jeste da doktor u državnoj ustanovi pacijenta zbog navodnog dugog čekanja, na pregled ipak pošalje u svoju privatnu kliniku, u kojoj postoje savremeniji aparati i gde će uslugu naravno moći da plati. Soćanin ističe da mnogi ljudi koji nemaju državljanstvo Republike Srbije, a žive i rade u našoj zemlji, kao i strani državljani, imaju problema kada se nađu u situaciji da moraju da zatraže lekarsku pomoć.

Zaštitnik prava pacijenata, nakon primljenje primedbe pacijenta u narednih pet dana treba da formira nalaz i mišljenje, u koje uključuje i izjave lica protiv koga je podneta primedba. U narednih tri dana zaštitnik je dužan da izveštaj, odnosno odgovor prosledi pacijentu. Ukoliko pacijent i tada ne bude zadovoljan može da se žali načelniku i upravi, a u krajnjem slučaju i zdravstvenoj inspekciji.

– Broj telefona 3116 – 811, na koji pacijenti mogu da nas kontaktiraju istaknut je na vidnom mestu u domu zdravlja. U suštini nije to neki veliki broj primedbi, nekada se dešava jedan mesečno, nekada dva. Ima problema koji se odmah reše. A ima onih koji dođu samo da pitaju da ih uputim na pravo mesto – kaže za naš list Ozrenka Vidaković, zaštitnik prava pacijenata u DZ Zemun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari