Monitoring kvaliteta vazduha u Beogradu na 35 mernih mesta 1Zagađenje vazduha u Beogradu Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Monitoring kvaliteta vazduha se u Beogradu vrši u okviru lokalne mreže kojom na osnovu ugovora sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda upravlja Gradski zavod za javno zdravlje na 35 mernih mesta, navodi se u saopštenju Beoinfo.

Lokalna mreža monitoringa obuhvata teritoriju svih 17 gradskih opština, izjavila je danas gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

„Kako u ovom periodu godine dolazi do porasta određenih parametara zagađenja vazduha, pozivamo građane da prate podatke o stanju kvaliteta vazduha u Beogradu preko aplikacije koja je dostupna na sajtu Grada (http://www.beoeko.com/). Objavljeni podaci su rezultat analiza koje vrše stručna lica iz oblasti medicine i drugih odgovarajućih prirodnih nauka, dobijeni akreditovanim metodama, pa tako i jedini relevantni kada je Beograd u pitanju“, ukazala je Vilotijević.

Ona je istakla da pomenuta aplikacija pruža informaciju na osnovu podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu, odnosno na svakih sat vremena se izračunava indeks kvaliteta vazduha.

Indeks kvaliteta vazduha se, prema njenim rečima, izračunava na osnovu kriterijuma obuhvaćenim Comon Air Quality Index koji je razvijen u okviru projekta Evropske unije i koji se koristi u više od 80 gradova EU.

„Posebno je značajno za građane da ova aplikacija daje i preporuku doktora i stručnih lica iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha. Takođe, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je dostavio preporuku Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Sekretarijatu za sport i omladinu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, da se sve škole i vrtići, ustanove socijalne zaštite i sportski klubovi redovno informišu o stanju kvaliteta vazduha putem aplikacije Beoeko i svoje aktivnosti usklade sa preporukama lekara“, navela je resorna sekretarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari