Na Mirijevu tri divlje deponije, pacovi i izlivanje kanalizacije (FOTO) 1

Stanovnici Mezijske ulice naselja Mirijevo već duže vreme žive okruženi divljim deponijama zbog nedostatka kontejnera, a od poslednje svečane posete gradskih vlasti i otvaranja nove ulice, umesto rešenja problema dobili su novi – izlivanje kanalizacije zbog pucanja cevi.

Žitelji ovog dela Zvezdare žale se da u njihovom kraju niču divlje deponije, i napominju da su one posledica nedostatka kontejnera u koje bi odlagali smeće. Da „zlo bude veće“ kako kažu, nedavno je pukla i kanalizaciona cev, pa sada neprijatan miris postaje nesnošljiv.

Kako su za Danas istakli, obraćali su se nadležnima povodom ovog problema, ali do regulisanja nehigijenskih uslova u ovom kraju nije došlo. Sa druge strane, gradska uprava negira da su primili pritužbe građana. Kako su meštani objasnili, „u celom kvartu nema kante za đubre“, a prvi kontejner je jako udaljen, i uglavnom pretrpan jer se u njemu odlaže i smeće iz obližnjeg supermarketa. Pored zgrade u kvartu gde stanovnici odlažu smeće, van kante, jer je nemaju, prema rečima sagovornika, skupljaju se i pacovi, a zbog napukle kanalizacione cevi napravila se bara, koja užasno zaudara.

– Na Mirijevu, u Mezijskoj ulici, gde živim, ceo kvart nema kante za đubre – požalila se Vesna Roganović, penzionerka i pravnik, našem listu i dodala da iz tog razloga sada imaju „tri divlje deponije, pacove i izlivenu kanalizaciju“. Iako je slučaj prijavila Beokomu i to više puta, za Danas je istakla, da niko od nadležnih nije reagovao na prijave.

– Što je najgore, pre više od mesec dana je pukla kanalizaciona cev, i to sada užasno smrdi, ali se i na to niko ne obazire – kazala je sugrađanka i istakla da je nejasno zašto u celom kvartu ne postoje kante za smeće.

Ona je ispričala da je cev pukla kada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvarao put, i da se tom prilikom ona obratila predsedniku opštine Zvezdara, Milošu Ignjatoviću, koji je takođe prisustvovao događaju. NJemu je predočila problem nedostatka higijenskih uslova u kraju i neophodnost kontejnera, na šta joj je, kako kaže, odgovorio sa „biće sređeno“. Ona je dodala da je od tog momenta prošlo više od mesec dana.

Iz opštine Zvezdara nisu odgovorili na pitanja Danasa o ovom problemu. Iz gradske uprave ipak jesu odgovorili, ali tvrde da se građani, „povodom problema koji navodite, nisu obratili Sekretarijatu za zaštitu životne sredine“.

Ipak oni dodaju da bi problem uskoro trebalo da bude rešen jer je JKP „Gradska čistoća“, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine obezbedila je za građane Mezijske ulice, „koja je relativno skoro formirana“ kako su istakli, PVC kante zapremine 240 litara, za odlaganje otpada.

„Kante će biti podeljene građanima bez naknade, i u narednom periodu JKP „Gradska čistoća“ će na adekvatan način obavestiti građane o preuzimanju kanti. Preuzimanje organizuje pogon JKP „Gradska čistoća“ Zvezdara, Ul. Milana Rakića br. 75. Po podeli PVC kanti korisnicima, ekipe JKP „Gradska čistoća“ će, prema redovnom dinamičkom planu (jedanput nedeljno) odvoziti komunalni otpad“.

Opštinska inspekcija u obavezi da kontroliše deponije

U vezi sa divljim deponijama, gradska uprava ističe da su nadležni bili u kontroli na terenu pre dva dana, da deponije postoje ali nisu u njihovoj nadležnosti jer se nalaze na privatnom zemljištu. „Stručne službe JKP „Gradska čistoća“ su obišle lokaciju dana 31.10. 2018. godine i konstatovale da se nepropisno odložen komunalni otpad nalazi na parcelama koje nisu u javnoj svojini grada Beograda, već drugih lica. Za održavanje i uredno stanje parcela, zaduženi su vlasnici odnosno korisnici tih parcela. Kontrolu urednosti ovih površina obavlja nadležna komunalna inspekcija gradske opštine Zvezdara, i ona je u obavezi da u postupku inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti ili po prijavi građana, naloži subjektima da površine dovedu u uredno i ispravno stanje“, naveli su iz gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari