Nameštanje tendera za rasvetu 1Foto: Arhiva

Zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom novogodišnje rasvete u vrednosti od preko 170 miliona dinara podneli smo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar Poposkog, članova tenderske komisije JP „Javno osvetljenje“, kao i direktora kompanije „Keep light d.o.o“ Radovana Đumića.

Krivična prijava podneta je zbog sumnji da je „Javno osvetljenje“ raspisalo tender kojim je favorizovalo preduzeće „Keep light“ i time isključilo svaku konkurenciju, tako što je u tenderu koristilo crteže rasvete koji su identični onim u katalogu ponude ovog preduzeća. Da se dodatno obezbedi favorizovana pozicija ovom preduzeću, traženo je i posedovanje vrlo specifičnog voznog parka i skladišni prostor površine 500 metara kvadratnih, u vlasništvu ili zakupu firme.

Postavljanje konkursnih zahteva u kojima se precizno navode elementi koji se nalaze u ponudi samo jednog određenog ponuđača, kao i ostali specifični uslovi, jasno pokazuju nameru da se zloupotrebi procedura javne nabavke i obezbedi novčana korist firmi „Keep light“.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je i prošle godine podnela krivičnu prijavu ovim povodom, kada su se u tenderskoj dokumentaciji našle čak i fotografije iz kataloga ove firme. Tada smo u rekordnom roku dobili obaveštenje da se predmet prebacuje sa Višeg na osnovno tužilaštvo, a zatim i da se tužba odbacuje.

U prethodne dve godine na tri tendera ovaj ponuđač je bio i jedini koji je mogao da učestvuje.

Tekst objavljen u okviru dodatka Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ – „Patka osvaja Skupštinu“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari