Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili plan o metrou 1Foto: FoNet/Beoinfo

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojila su danas Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.

Za plan su glasala 62 odbornika, protiv su bila dva, a niko nije bio uzdržan.

Usvajanje tog plana je uslov za izdavanje građevinske dozvole za prvu liniju metroa, drugu liniju, proširenje BG voza i nove tramvajske linije.

Planirano je da do 2030. godine šinski sistem postane dominantan sistem u Beogradu i da u javnom prevozu ni jedno vozilo ne koristi fosilno gorivo.

BG voz će imati trase od ukupno 223 kilometra, sa 76 stanica i 500 polazaka, a predviđeno je i da tramvajske trase budu produžene sa sadašnjih 40 na oko 80 kilometara.

Nedavno je potpisan ugovor za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju, a 22. novembra će početi izgradnja beogradskog metroa.

Odbornici su usvojili i Predlog plana detaljne regulacije dela naselja Cerak Vinogradi i Predlog plana detaljne regulacije područja između privredne zone „Autoput“ i aerodroma „Nikola Tesla“, kao i izmene i dopune planova detaljne regulacije koje se odnose na četiri mesne zajednice opština Zvezdara i Voždovac i za potez duž ulica Zemunska – Tošin bunar u Novom Beogradu.

Usvojen je i Predlog odluke o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine u opštini Savski venac, kao i Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije za prostornu celinu uz ulicu Dunavski Kej, Linijski park – Beograd i ulicu Žorža Klemansoa u opštini Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari