Opozicija bez većine za smenu Šapića, čak i sa onima koji nisu podržali inicijativu 1Foto: FoNet / Milica Vučković

Opozicija nema dovoljno odbornika za smenu Aleksandra Šapića, čak i sa glasovima odbornika onih opcija u Skupštini grada Beograda koje nisu podržale samu inicijativu kojom Ujedinjeni (SSP, PSG), DS, Moramo-Zajedno i Narodna stranka traže zakazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni prvog čoveka prestonice.

Inicijativu nisu podržali odbornici tri grupacije – Patriotskog bloka, Srpske stranke Zavetnici i koalicije NADA. Oni su mahom govorili da ih inicijatori sakupljanja potpisa nisu obavestili o svojim akcijama, dok su sa druge strane stizale oprečne informacije.

Računajući i glasove odbornika ove tri grupacije opozicija nema dovoljno za Šapićevu smenu. Za to im je potrebna većina ukupnog broja odbronika, što, u najboljem slučaju, 53 odbornika ne čine.

Iako inicijativu nisu podržali za smenu Šapić ukoliko do sednice dođe će glasati, kaže za naš list šef odborničke grupe Patriotski blok za Kraljevinu Srbiju Borislav Antonijević.

Ovaj nestranački odbornik kaže da inicijativu nisu podržali jer ih nisu zvali njeni inicijatori.

Opozicija bez većine za smenu Šapića, čak i sa onima koji nisu podržali inicijativu 2
Borislav Antonijević; foto: Printscreen/YouTube/MARIO ZNA

– Inicijativu su sproveli sami ostale odborničke grupe. Nisu smatrali da nas treba da pozovu. Naša odluka je jednostavna, kao i sve do sada, sve što je u interesu građana Srbije mi smo podržali, bez obzira ko je predložio, a svako ko radi suprotno interesima, neće imati našu podršku nikada, navodi Antonijević.

Odbornici koalicije NADA nisu podržali ovu inicijativu, a šef ove odborničke grupe Marko Sarić kaže da je Novi DSS „opozicija vlasti, ali nije opozicija Beogradu i Beograđanima“, te da zato pokušavaju na vlast da utiču predlozima rešenja koje iznose uz kritike.

Opozicija bez većine za smenu Šapića, čak i sa onima koji nisu podržali inicijativu 3
Marko Sarić; foto: Printscreen/YouTube/Demokratska stranka Srbije Beograd

– Postoje veliki nasleđeni problemi u Beogradu od prevoza, preko zagađenja, investitorskog urbanizma i funkcionisanja gradske uprave. Za neke je gradonačelnik pokazao inicijativu da ih rešava, poput javnog prevoza, ali ne vidimo sveobuhvatan plan, dok za neke druge ne vidimo čak ni inicijativu. Novi DSS je opozicija vlasti, ali nije opozicija Beogradu i Beograđanima i zato pokušavamo na vlast da utičemo predlozima rešenja koje iznosimo uz kritike. Mi na taj način pokušavamo da pridobijemo poverenje građana a ne sukobima sa vlašću ili opozicijom, kaže on.

Napominje da se vanredna sednica za smenu vlasti zakazuje kada opozicija ima sigurnu većinu, a da će odluku o tome doneti na centralnim stranačkim organima – „kada dođe vreme za to“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari