Organizacije civilnog društva traže javne prezentacije GUP-a Beograda 1Foto: Bojan Cvejić

Beogradskim vlastima danas je upućen zahtev za održavanje javnih prezentacija generalnog urbanističkog plana Beograda / GUP 2041, saopštili su potpisnici tog zahteva.

To je zatražila 31 organizacija, građanskih i neformalnih inicijativa od gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Komisiji za planove Skupštine grada Beograda.

U saopštenju su naveli da je rani javni uvid povodom izrade GUP -a 2041 oglašen 13. juna i da če trajati do 30. juna.

Dodali su da taj plan predstavlja najvažniji strateški urbanistički plan kojim se trasiraju svi pravci razvoja Beograda za narednih 19 godina.

Naveli su i da je njegova izrada započeta pre skoro tri godine, „bez adekvatnih konsultacija sa javnošću“.

„Imajući to u vidu, objavljivanje ranog javnog uvida predstavlja dugo očekivani i pozitivan pomak“, dodaje se u saopštenju.

Smatraju da kompleksnost dokumenta i njegov poseban značaj za budućnost grada i njegovih stanovnika i posetioca, „upućuju na obavezu korišćenja svih dostupnih alata uključivanja javnosti u njegovo oblikovanje“.

Naveli su i da javne prezentacije sadržaja GUP 2041 izloženog na rani javni uvid predstavlja neophodni i minimalan iskorak u pravcu otvaranja stvarnog dijaloga o razvoju grada.

„Uvereni smo da je otvoren pristup u interesu i gradske uprave i obrađivača plana, i da uz poboljšane mehanizme učešća javnosti u korigovanju i dopuni predloga GUP-a možemo dobiti kvalitetan i sprovodiv plan“, navodi se u saopštenju.

Smatraju i da će takav plan biti osnova za kvalitetan prostorni razvoj Beograda u naredne dve decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari