"Iz te kolone ne možete da se izvučete": Do kada će trajati saobraćajni kolaps kod Pančevca? 1foto Miroslav Dragojević Danas

Beograđani koji su primorani da putuju preko Pančevačkog mosta ili iz pravca Karaburme do centra grada, bilo da voze kola ili idu gradskim prevozom, svakodnevno se susreću sa neviđenim gužvama i zastojima koji su nastali zbog prokopavanja Bulevara despota Stefana. 

Ugradnja novog energetskog kabla, na čemu Grad radi još od februara ove godine, izgleda je ušla u najnezgodniju fazu, jer se trenutno radi deonica kod isključenja sa mosta ka gradu, pa sugrađani iz Ovče, Borče, Krnjače, Koteža i Pančeva, do centra grada putuju i po dva sata, kako kažu sagovornici Danasa.

– U Bulevaru despota Stefana čitavu zimu gradske službe rade parče po parče u desnoj traci gledano ka Trgu, ali rade u smeru od Trga ka mostu. E, sad su došli do mosta i rade u delu autobuskog stajališta, prvog kad se siđe s mosta. To znači da je ta jedna traka zatvorena, dakle sav saobraćaj s leve obale, iz naselja Ovča, Borča, Krnjača, Kotež i iz Pančeva, slivaju u jednu slobodnu traku, a u drugu se slivaju svi koji putuju iz Karaburme i Višnjice. Tu nastaje sveopšti haos, komentariše jedan od naših čitalaca, V. M. iz Koteža, koji takođe potvrđuje da do centra grada gradskim prevozom putuje u proseku dva sata.

– U startu sam čekao autobus duže od pola sata i jutros i juče, a tako će verovatno biti bar još nedelju, dve dana, optimističan je V. M. Ipak, i nedelju dana ovakvog „ludila“ je previše, smatra on.

"Iz te kolone ne možete da se izvučete": Do kada će trajati saobraćajni kolaps kod Pančevca? 2
foto Miroslav Dragojević Danas

Nevolja je što su, od početka radova, mnoge trase autobuskih linija izmenjene, a pojedina stajališta, u zavisnosti u kojoj su fazi izvođeni radovi, privremeno van upotrebe. Naš sagovornik se pita kakva će situacija biti od narednog meseca, kada javni prevoz uđe u letnji red vožnje.

Tome treba dodati da su duž gotovo cele Višnjičke ulice, u nastavku Bulevara, takođe u toku radovi, doduše na proširenju saobraćajnice kod tržnog centra, pa sugrađani iz Karaburme, Višnjice i Višnjičke banje koji se zapute ka gradu, tek što se izvuku iz zastoja u toj ulici, gde su gužve takođe katastrofalne, upadaju u drugo usko grlo kod mosta.

Žitelji Karaburme takođe su očajni, jer je, kako kažu, prokopana cela ulica, a moglo se videti na društvenim mrežama, da su radnici, reklo bi se greškom kopajući zakačili i neku vodovodnu cev, pa je jedna cela deonica potopljena i pretvorena u močvaru. Tome sigurno neće pomoći ni kišno vreme kojem se ovog leta ne nazire kraj. A takvih radova ima mnogo, u različitim delovima grada.

Sagovornik Danasa V. M. dodaje da je Grad trebalo da razmišlja o tome da se ovi radovi izvode i noću, ali takva praksa je kod nas retka.

Sugrađanka iz Pančeva A. D. obratila nam se sa istim problemom, i priča da automobilom do Slavije putuje dva sata i da će zbog nemogućih gužvi iz kojih nema izlaska razmisliti o nekom alternativnom načinu putovanja na posao umesto vožnje kolima, jer ne može da izdrži kolone ispred i na mostu, koje se jedva kreću.

– Najveći problem mi predstavlja sam Pančevački put i ulazak na most, u dužini od neka tri kilometra, gde se krećete santimetar po santimetar. I kada dođete na most, vi nemate izlaz, ne možete da se izvučete iz te kolone, samo morate da idete napred, svaki dan gledam kako nekome prokuva motor. I nemam drugu opciju da putujem na posao.To možda mogu oni koji rade na Novom Beogradu. Doduše, manje problema imam kada siđem sa mosta, jer zapravo idem pravo, ali oni vozači koji se uključuju u Bulevar despota Stefana, prolaze pakao, objašnjava A. D.

Ona objašnjava da ove sedmice bar može da se vrati sa posla sa manje problema, dok to do prošle nedelje nije mogla.

– Tada je rađena deonica uključenja iz Venizelosove ulice i ista priča je bila u oba smera. Pojedini vozači su tada iznalazili varijante da idu ispod mosta kroz Višnjičku banju, pa da se na drugi način uključe na most, ali ni tu nisu prolazili mnogo bolje. Nečuveno je da tako obimne radove, oko jedinog mosta koji povezuje tolika naselja na levoj obali Dunava sa centrom grada rade tako dugo i bez nekog boljeg plana. Nemam ništa protiv radova, ali zašto nisu angažovali firmu koja radi u tri smene, da se to ranije završi? Ovako, očekuju nas kolapsi celo leto, ogorčena je A. D.

Radovi do kraja septembra

Prema ranijim najavama gradskog Sekretarijata za saobraćaj, radovi u Bulevaru počeli su u februaru ove godine, i rade se po etapama. Precizne informacije i najave planova za trenutne faze radova nije moguće naći,  ali je završetak planiran tek za 25. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari