Peticija sa više od 1.300 potpisa za očuvanje arhitektonskog nasleđa u Mišarskoj predata Skupštini grada 1Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Članovi udruženja građana Naša mesna zajednica predali su danas u Skupštini grada Beograda peticiju za očuvanje arhitektonskog nasleđa u Mišarskoj ulici na Vračaru.

Za mesec dana smo prikupili smo više od 1.300 potpisa, imali onlajn peticiju, išli smo od vrata do vrata, a na opštini Vračar imali smo postavljene štandove gde su građani potpisivali, rekla je danas FoNetu predstavnica Udruženja Sanja Solarević.

Očekujemo da nadležne institucije odbace urbanistički projekat kojim se planira izradnja sedmospratnice na adresi Mišarska 9, pored kuće Bogdana Gavrilovića, koja spada među spomenike kulture.

Praunuk matematičara i predsednika Srpske akademije nauke i umetnotosti Bogdana Gavrilovića, Aleksandar Gavrilović izjavio je FoNetu da je odluka gradskih vlasti o izgradnji dve sedmospratnice u Mišarskoj ulici „skandalozna“.

„Ulica je širine više sedam i po metara, a ovim projektom je predviđeno da zgrade imaju oko 70 novih garažnih mesta, što će znatno ugroziti pešake.

Kuća Bogdana Gavrilovića je izgrađena u 19. veku i kao takva je zaštićena i na inicijativu SANU, a njima ćemo se obratiti i tražiti podršku u zaštiti ovog spomenika.“ rekao je on.

Gavrilović je ukazao na ozbiljnu opasnost da će se kuća Bogdana Gavrilovića urušiti, jer je planirano da se sedmospratnica celim frontom naslanja na tu kuću.

„Mi već imamo nalaz veštaka koji pokazuju da je samim rušenjem kuće na broju 9, oštećena kuća na broju 11“, zaključio je Gavrilović.

Udruženje Naša mesna zajednica očekuje i da se poništi urbanistički projekat, lokacijski uslovi i građevinska dozvola za izgradnju sedmospratnice na adresi Mišarska 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari