Pijace u Beogradu počinju da rade ipak od srede 22. aprila u 7 časova 1Prvi dan od kako je dozvoljen rad pijaca: Prazna pijaca u Borči Foto: Lj. Bukvić

Pijace u Beogradu počinju da rade sutra, srede 22. aprila, u 7 časova, iako je bilo najavljeno da se otvaraju danas.

„Danas sve pripremamo, a pijace će biti otvorene sutra u 7 časova i radiće do 15 časova“, kažu za Danas u Gradskim pijacama.

U saopštenju se navodi da će pijace raditi svakim danom, osim ponedeljka i onih dana kada je na snazi celodnevni policijski čas, od 07.00 do 15.00.

Pijace koje se nalaze u zatvorenom prostoru, kao što su pijaca „Palilula“ i TC „Novi Beograd“, počeće sa radom u utorak 28. aprila 2020. godine.

Dodaje se da to preduzeće preduzelo sve mere zaštite u cilju sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

„Sve mlečne hale, pijačni platoi i oprema, očišćene su sredstvima za dezinfekciju, napravljena su propisana rastojanja između zakupaca i postavljene su zaštitne folije kako bi bilo ograničeno biranje proizvoda sa beogradskih pijaca. Svi zakupci na pijacama su u obavezi da nose lična zaštitna sredstva za lice i ruke“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će na pijacama biti obeleženi posebni ulazi i izlazi, a zaposleni iz JКP „Gradske pijace“ kontrolisaće kretanje ljudi.

„Gradske pijace“ zamolile su građane da na pijacama „drže socijalnu distancu“ od bar dva metra od drugih.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije usvojena odluka o novom radnom vremenu prodajnih objekata i zelenih pijaca na otvorenom na teritoriji grada Beograda.

„Prodavnice će moći da organizuju svoj rad tako da budu otvorene maksimalno do 18 časova, dok će pijace na otvorenom moći da rade od 7 do 15 časova. U svim prodajnim objektima i pijacama na otvorenom obavezno je korišćenje zaštitne opreme i držanje socijalne distance između kupaca i prodavaca kao i preduzimanje mera svakodnevne dezinfekcije objekata i radnih površina“, istakao je Nikodijević, a prenosi Sekretarijaz za informisanje grada.

On je dodao da se nastavlja aktivnost JKP „Gradska čistoća” na suzbijanju larvi komaraca na otvorenim površinama.

„U proteklih mesec dana tretirano je 1.500 hektara površina u Beogradu. Obuhvaćene su kanalske mreže na levoj obali Dunava, kao i kanali na desnoj obali Save, Makiškom i Surčinskom polju, Ostružnici, Umci kao i na području opštine Novi Beograd na nasipima od bloka 45 do mosta kod Ostružnice“, naglasio je predsednik gradskog parlamenta.

Četiri zelene pijace u Nišu biće otvorene sutra, posle današnje dezinfekcije i obavijanja tezgi „streč folijom“, najavio je direktor JKP „Tržnica Niš“ Goran Đorđević.

Đorđević je izjavio za agenciju Beta da će biti otvorene četiri pijace: u Durlanu, na Bubnju, na Bulevaru Nemanjića i na Trošarini.

„Tržnica“ neće još otvoriti veliku pijacu kod Tvrđave, zbog straha od gužvi.

„Na toj pijaci imamo 600 tezgi i veliki broj lokala, a približavamo se 1. maju i Đurđevdanu kada imamo najviše zakupaca. Broj kupaca na pijaci bismo morali da ograničimo, a onda bi mnogo ljudi čekalo na ulici. Bojimo se da bi zbog gužvi na toj pijaci posle morali da ponovo zatvorimo i ostale četiri pijace“, objasnio je Đorđević.

I Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu saopštio je danas da će zelena i robna pijaca u tom gradu proraditi od sutra.

Vlada Srbije je juče donela odluku da od danas skrati policijski čas za jedan sat i starijima od 65 godina dozvoli da tri puta nedeljno mogu da prošetaju po pola sata.

Takođe, doneta je odluka i da od danas pijace mogu ponovo da rade, ali će se zvanično ipak otvoriti sutra.

Osim toga, odlučeno je i da sa radom od danas počnu zanatske radnje, kao i pijace na zatvorenom i otvorenom, uz poštovanje posebnih mera zaštite.

Da podsetimo, sat vremena kraći policijski čas i tri puta po pola sata šetnje u jednoj nedelji za starije od 65 godina jedino su konkretno rasterećenje mera ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari