Pijace otvorene, ostalo po starom 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Sat vremena kraći policijski čas i tri puta po pola sata šetnje u jednoj nedelji za starije od 65 godina jedino su konkretno rasterećenje mera ove sedmice.

Male zanatske radnje poput automehaničarskih, vulkanizerskih, krojačkih ili obućarskih mahom su bile zatvorene zbog toga što ovi preduzetnici nisu imali mnogo posla. Pojedini su, međutim, radili sve vreme. Novina je i to što su, uz posebne mere, od danas otvorene i pijace.

Od danas, kako je veče pred Uskrs najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink, idemo na otvaranje svih zanatskih radnji, a pozvao je i sve građevinare da danas krenu na posao, „posebno one koji rade na otvorenom“.

Za naredni ponedeljak predviđeno je, kako je rekao, otvaranje i drugih, manjih radnji, osim onih u velikim tržnim centrima, dok će teretane, frizerski saloni, kao i saloni lepote biti otvoreni 27. aprila sa posebnim zaštitama.

Predsednik države naglasio je da očekuje da će banje, tržni centri i međugradski saobraćaj, kao i restorani i kafići biti otvoreni između 4. i 11. maja, ukoliko sve bude u redu.

Većina zanatlija koji moraju da plaćaju poreze i doprinose morali su da zatvore radnje, kaže za Danas predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović, jer nisu mogli da zarade za plate.

Pijace otvorene, ostalo po starom 2

On veruje, međutim, da će čim im se pruži šansa da pruže uslugu moći da se oporave, ali misli i da mere pomoći privredi nisu dovoljne.

„Svaka pomoć je dobrodošla, ali i nedovoljna. Plašim se da velikom broju preduzetnika tri meseca minimalca nije dovoljno, šta će biti posle toga, kada prođe vanredno stanje. Onaj ko nije radio pola marta, ceo april, maj, teško će obnoviti proizvodnju, potrebne su mu sirovine, otežan je transport. Meni su nedavno dolazili ljudi koji se bave izdavaštvom, 90 odsto njih će da bankrotira“, ističe Vujović.

On kaže da ne razume ni zbog čega su pijace na otvorenom bile zatvorene i napominje da je dobra mera mogla da bude i ukidanje parafiskalnih nameta.

Vujović kaže da zanatlijama problem predstavlja i to što kod nas ne postoji zakon o zanatstvu kao u većini drugih evropskih zemalja, te se zbog toga u Srbiji oni poistovećuju sa preduzetnicima što nikako nije isto.

„Zakon treba i zanatlijama i nama kao korisnicima njihovih usluga. Dok preduzetnik može da bude i trgovac patikama, koji može da ih proda i 100 dnevno, obućar ne može toliko da ih napravi“, napominje Vujović.

Poziv predsednika građevinarima da izađu na gradilišta deluje kao suvišan, jer su makar gradilišta po centralnim beogradskim ulicama tokom vanrednog stanja radila sve vreme. Da građevinska industrija nije posustajala od uvođenja vanrednog stanja tvrdi i predsednik Građevinske komore Goran Rodić.

„Sve vreme vanrednog stanja gradilišta su bila otvorena. Radilo se smanjenim kapacitetom, za nekih 25 do 30 odsto i to najviše zbog toga što je deo radnika iz BiH i Makedonije otišao kućama. Jedini mali problem je sa usporenim izdavanjem dozvola za rad posle 17 časova, ali većina i to ima“, napominje Rodić. On očekuje da uskoro sve zaživi i počne da radi industrija.

„Strane kompanije su počele da rade, tako da će i kod nas morati da se radi. Nemamo mi ovde neku industriju koja mora da se uhodava. Kada se radi o građevini, siguran sam da će se kada se radnici vrate, ovaj zastoj anulirati, odnosno da će se šteta svesti na minimum“, ističe Goran Rodić.

Šetnja za starije

Policijski čas od danas traje sat vremena kraće, od 18 časova do pet ujutru narednog dana, što znači da svi građani mlađi od 65 godina mogu na ulici ostati jedan sat duže nego prošle sedmice. Posle 84 časa totalne zabrane izlaska iz domova tokom Uskrsa, građani Srbije stariji od 65 godina danas će moći pola sata da prošetaju u prečniku od 600 metara od kuće, a po pola sata šetnje i to u vreme policijskog časa imaće i u petak i u nedelju.

„Penzioneri će od 18 do 01 moći da izaberu svojih pola sata za šetnju“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ako sve to bude u redu, rekao je još, od sledećeg ponedeljka moći će svakoga dana da izlaze po pola sata. Osim toga, najavio je da će u roku od 7 do 10 dana parlament biti obezbeđen vizirima, maskama i dezinfekcionim sredstvima kako bi mogla da se zakaže sednica Skupštine Srbije.

Ko sve od danas može da radi

Odlukom Vlade od danas je dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo, poput knjižara, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari