Počelo rušenje nadzidanog dela objekta u Krunskoj 79 1Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara/Aleksandar Arsenijević

Odluka gradskih vlasti Beograda o rušenju i rušenje bespravno nadzidanog objekta u Krunskoj 79 uliva nadu da će nešto početi da se menja u pogledu odnosa vlasti prema bespravnoj gradnji kako na Vračaru, tako i na celokupnoj teritoriji Beograda i Srbije, istakao je predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević 

„Naime, ovo rušenje predstavlja čin bez presedana u novijoj istoriji lokalnih uprava i samouprava. Do ovog časa neodgovorni investitori su predstavljali zaštićenu vrstu koja je mogla da čini što god joj se prohte. Po pravilu, dobijali su rešenja o obustavi radova i uklanjanju bespravno sazidanih i bespravno nadzidanih delova objekata i po pravilu bi, i pored zabrane, nastavljali da nadziđuju i grade bez ikakvih zakonskih posledica“, istakao je Arsenijević.

Do sada, podseća Arsenijević, jedina zakonska posledica koja bi iz ovakvih činova nezakonite gradnje i nadgradnje proistekla bila je legalizacija.

Počelo rušenje nadzidanog dela objekta u Krunskoj 79 2
Ispred zgrade se nalazi policija, a na krovu radnici
Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara/Aleksandar Arsenijević

„Dakle, legalizacija nečeg neplanskog, nezakonitog i, u ogromnoj većini slučajeva, nakaradnog. Slučaj rušenja bespravno nadzidanog dela na zgradi u Krunskoj 79 u tom smislu predstavlja presedan za koji se nadamo da će postati pravilo u borbi protiv neodgovornih investitora, a sve u cilju zaštite domicilnog stanovništva od prenaseljenosti i očuvanja postojeće infrastrukture, kao i zona i objekata od kulturno-istorijskog značaja“, zaključuje Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari