Narodni poslanik Miodrag Linta sprečio rušenje nelegalnog objekta u Resniku, iz Elektromreža tvrde da je ugrožen energetski sistem Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) saopštilo je danas da nadležni državni organi, ni četvrti put nisu uklonili bespravno izgrađeni objekat Radomira Gaćeše u Rakovici koji ugrožava elektroenergetski sistem Srbije, zbog protivljenja, fizičkog ometanja i pozivanja na imunitet, narodnog poslanika Miodraga Linte.

„Objekat Radomira Gaćeše nalazi se u Resniku i izgrađen je bez odobrenja za izgradnju, protivno pozitivnim propisima Srbije i odlukama nadležnih organa inspekcije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Gaćeša postupao protivno odlukama nadležne inspekcije iz 2013. i 2014. godine kojima se nalaže obustava gradnje i uklanjanje bespravno izvedenih temelja objekta i izgradio objekat nedozvoljene spratnosti koji je na kritičnoj udaljenosti od dalekovoda napona 110 kV.

Time je ugrožen energetski sistem Srbije, a posebno delovi Beograda: Filmski grad, Sremčica, Vojno-tehnički institut, zatim napajanje Makiša, Bariča, Obrenovca, Uba, Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Ljiga, kopova rudnika za proizvodnju uglja Kolubara, potrošnja termoelektrane „Nikola Tesla A“ i objekata Železnice Srbije.

Usled velikog nevremena, 19. jula ove godine došlo je, kako je navedeno, do preskoka sa faznog provodnika dalekovoda na deo krovne konstrukcije bespravnog objekta i dalekovod se u beznaponskom stanju i danas nalazi, kako bi se sprečilo prouzrokovanje teških posledica po živote ljudi.

„Neodgovornim ponašanjem grupe građana koja zajedničkim delovanjem ometa i sprečava sprovođenje rešenja nadležnih organa inspekcije, štiteći protivzakonito postupanje pojedinca, period beznaponskog stanja dalekovoda se prolongira, čime se prouzrokuje šteta koju će snositi svi građani Srbije“, naveo je EMS.

Dodaje se da je u cilju očuvanja pouzdanosti snabdevanja potrošača u tom regionu, EMS dodatno angažovao proizvodnju iz TE „Kolubara“ kako bi nadoknadio neraspoloživost dalekovoda i nemogućnost remonta za zimu, sa značajnim finansijskim posledicama.

Tokom poslednjeg pokušaja uklanjanja objekta, nadležni državni organi, inspekcije, policija, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i EMS čekali su preko 10 sati kako bi se nakon rušenja sprovele sve aktivnosti i kako bi EMS, po donošenju rešenja nadležnog energetskog inspektora, bezbedno vratio dalekovod pod napon, ali je to sprečio Miodrag Linta.

EMS je protiv Gaćeše podneo više krivičnih prijava nadležnom javnom tužilaštvu zbog izvršenja više krivičnih dela za koja se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

„Uz uvažavanje činjenice da je Gaćeši tokom rata u Hrvatskoj porušena kuća, to ne može biti razlog za potpuno oglušavanje o zakone Srbije i ugrožavanje rada energetskog sistema. Da je Linta želeo da pomogne Gaćeši, mnogo veću pomoć bi mu pružio savetom da ne gradi nelegalni objekat kojim će u opasnost dovesti sebe, porodicu i ugroziti energetski sistem“, navedeno je u saopštenju EMS-a.

Dodaje se da EMS izdaje saglasnosti za ozakonjenje objekata koji se nalaze u blizini dalekovoda, samo ukoliko su uslovi zakonom ispunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari