Početna cena 3,1 milion evra 1

Grad Beograd oglasio je prodaju dve poslovne zgrade na Zelenom vencu u kojima se nekad nalazila Beobanka, u viđenom stanju, metodom javnog nadmetanja.

Početna cena je 3,16 milion evra, rok za prijavu i polaganje depozita u visini od 10 odsto od početne cene je do 31. avgusta, a javno nadmetanje će se održati 2. septembra.

– Beograd je ponovo na mapi velikih investitora. U proteklih nekoliko meseci se za objekte Beobanke zainteresovao veliki broj njih iz celog sveta, tokom leta su vršili ispitivanja konstrukcije i imovinsko-pravne dokumentacije. Vratili smo poverenje investitora, otvoreni smo prema njima i aktivno sarađujemo, te verujemo da ćemo imati uspešnu prodaju – istakao je gradonačelnik Siniša Mali.

On je dodao da se nada da će usled konkurencije cena na javnom nadmetanju porasti, s obzirom na to da se radi o jedinoj slobodnoj lokaciji te korisne površine u užem centru grada. Po uspešnoj prodaji, Grad će formirati projektni tim koji će sa investitorom sarađivati u postupku ubrzanog dobijanja svih neophodnih saglasnosti i dozvola, kao i rešavanja drugih pitanja od značaja za investitore poput prilaza sa novobeogradske strane, obezbeđivanja parkinga itd.
Osim dve zgrade Beobanke, do kraja godine se očekuje i oživljavanje drugih zapuštenih objekata u gradu.

– Očekuje nas i početak rekonstrukcije još dva velika objekta u centru grada, zgrade BIGZ-a i Saveznog MUP-a, te već sada aktivno sarađujemo sa potencijalnim investitorima na ove dve lokacije. Cilj nam je da oživimo lokacije koje su sada zapuštene, i da svi veliki, zapušteni objekti u širem centru grada dobiju novo, lepše lice– istakao je Mali.

Sa 12 spala na tri miliona evra

Podsećamo, višespratnica „Beobanke“ iseljena je još 2002. kada je banka otišla u stečaj, a zgrada na Zelenom vencu ne nalazi kupca više od deceniju, posle pet neuspelih pokušaja.

Zgrade su 2007. trebalo da budu dodeljene Ministarstvu pravde, a bilo je predviđeno da se na tom mestu nađu Prekršajni i Viši prekršajni sud, kao i Agencija za borbu protiv korupcije. Za rekonstrukciju je iz budžeta izdvojeno oko 100 miliona dinara, ali su radovi stali. Troškovi rekonstrukcije su se vremenom povećavali, pa je Vlada zgradu prenela na Grad Beograd.

Poslednji put, početkom godine, zgrade su ponuđene po ceni od gotovo četiri miliona evra. Bilo je reči o tome da je za lokaciju zainteresovan jedan od poznatih lanaca hotela, ali do prodaje nije došlo. Kada je prodaja prvi put oglašena, početna cena je iznosila čak 12 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari