Počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava 1Foto: Pixabay/Horacio30

Grad Beograd objavio je javnu nabavku za izbor dobavljača koji će graditi Kanalizacionu crpnu stanicu „Krnjača 2”, prvi objekat iz projekta kanalizacije na levoj obali Dunava, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Tender je otvoren do 11. januara 2021. godine. 

– Veći deo naselja na levoj obali Dunava nema rešenu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda. Sada se to vode talože u septičkim jamama ili se izlivaju direktno u kanale za navodnjavanje. Kanalizaciona crpna stanica „Krnjača 2” imaće ulogu da prihvati otpadne vode iz postojećeg kolektora u Zrenjaninskom putu, kao i otpadne vode iz niskih delova u okolini Pančevačkog puta i potisne ih u postojeći kolektor u Pančevačkom putu, koji ih odvodi do već izgrađene KCS „Krnjača 1” a odatle ka budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača“ i dalje u Dunav – rekao je Vesić.

On je dodao da u Kanalizacionu crpnu stanicu „Krnjača 2” dolaziće otpadne voda iz naselja Borča, Kotež, Krnjača, Besni Fok i Padinska skela, kao i otpadne vode iz naselja Zage Malivuk i Braće Marić.

– Za prihvat ovih otpadnih voda u okviru ovog projekta biće izgrađen dovodni kolektor f1500, a za odvod otpadne vode iz kanalizavione crpne stanice u kolektor u Pančevačkom putu biće izgrađen odvodni kolektor f1000 – objasnio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštati 50 miliona evra od čega Grad Beograd obezbeđuje 15 miliona evra, a Evropska investiciona banka 35 miliona evra.

– Kanalizacioma crpna stanica „Krnjača 2” realizovaće se sredstvima Grada Beograda, dok će se 7 kilometara primarnih kolektora i oko 80 kilometara sekundarne kanalizacione mreže na na levoj obali Dunava realizovati prema ugovoru sa Evropskom investicionom bankom – objasnio je Vesić.

On je precizirao da se polovinom ovog meseca očekuje saglasnost Evropske investicione banke na urađenu studiju izvodljivosti, posle čega će uslediti izrada idejnih rešenja za sve pojedinačne elemente kanalizacionog sistema na levoj obali Dunava”.

– Izgradnja će s realizovati u tri celine. Izgradnja KCS “Krnjača 2” predstavlja prvu celinu, a preosatale dve celine realizovaće se kreditnim sredstvima EIB-a, i njih čine postrojenje za preradu otpadnih voda „Krnjača“, primarni kolektori i sekundarna mreža naselja Krnjača dužine 80 kilometara sekundarne kanalizacije i 7 kilometara primarnih kolektora – kazao je Vesić i dodao da će se ove dve celine realizovati kroz tendere za istovremeno projektovanje i izvođenje radova koji će biti raspisani na proleće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.