Predstavljeni vagoni za beogradski metro, o izgledu odlučuju građani 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

U Starom dvoru večeras je predstavljen izgled vagona za beogradski metro, nakon čega je na platou ispred dvora emitovana 3D projekcija četiri vagona, a o tome kako će oni izgledati od večeras će glasati građani Beograda.

Prezentaciji su prisustvovali francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i podpredsednik kompanije Alstom Filip Deler.

Vesić je istakao da će glasanje trajati do 15. septembra, kada ćemo znati koji su dizajn izabrali građani Beograda i kako će izgledati beogradski metro.

Pred vama se nalaze četiri predloga koji su simbolično nazvani Svetlost, Snaga, Sloboda i Sigurnost, jer kada Srbi i Francuzi nešto rade zajedno onda rezultat može da bude ono što je simbolišu ove četiri reči. Zajedno smo ginuli u prošlosti za slobodu Evrope, a sada zajedno gledamo u budućnost i razvijamo našu zemlju, kazao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je izrazio posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je obezbedio 4,6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije metroa.

Žan-Luj Falkoni je izrazio zadovoljstvo zbog toga što učestvuje u predstavljanju nove etape projekta Beogradski metro.

Predstavljeni vagoni za beogradski metro, o izgledu odlučuju građani 2
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Beogradski metro je već više godina najveći zajednički poduhvat u odnosima Srbije i Francuske. Posle posete Beogradu predsednika Francuske Emanuela Makrona u julu 2019. godine, Francuska se obavezala da će podržati razvoj ovog projekta kroz ekspertizu i usluge visokog kvaliteta, kao i finansijsku podršku, a večeras vidimo da Francuska ispunjava svoj deo dogovora, rekao je Falkoni.

Deler je kazao da mu je izuzetno drago što je Beograd ukazao poverenje kompaniji Alstom.

Predstavljeni vagoni za beogradski metro, o izgledu odlučuju građani 3
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo učestvovati u izgradnji Beogradskog metroa. Za izgradnju će biti korišćena najsavremenija tehnologija, a u odnosu na tradicionalne načine izgradnje koristićemo nešto drugačije modele kako bismo postigli maksimalnu uštedu energije i optimalno korišćenje infrastrukture koja će biti izgrađena, rekao je Deler.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je danas građane da glasaju za jedan od četiri predloga za izgled vagona budućeg beogradskog metroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.