Protestna šetnja i tribina na Savskom nasipu: Protiv otimanja reke građanima 1savski nasip fofo Safeta Bisevac

Neformalno udruženje građana Savski nasip poziva građane na protestnu šetnju i tribinu, koje organizuje kako bi skrenuli pažnju na konstantno ugrožavanje nasipa i kako kažu, otimanje reke od Beograđana. Skup i šetnja „Hoćemo reku“ održaće se u nedelju, 11. septembra u 16.30 kod Teatra na Savi, dok će u nastavku, u 17.30 biti održana i tribina o problemima Savskog nasipa.

„Bahati pojedinci su oteli građanima reku i uništavaju vitalnu infrastrukturu: vodoizvorište Beograda i nasip koji od poplava brani ceo Novi Beograd. Dođite da se suprotstavimo ovom teroru bahate manjine nad većinom“, piše u pozivu udruženja, iz kog pozivaju zainteresovane građane i da svoj dolazak prijave na njihovoj Fejsbuk stranici.

– Borimo se da od uništavanja zbog nepoštovanja zakona i struke sačuvamo infrastrukturne objekte od ogromne važosti, savski nasip koji od poplava brani ceo Novi Beograd i vodoizvorište odakle se Beograd snabdeva vodom za piće. Borimo se i da Beograd dobije Savski park prirode nakon što se svi objekti uklone sa vodoizvorišta i nasipa, u kome bi uživali svi građani, a životinjske vrste imale svoje prirodno stanište nadomak velikog grada, kaže za Danas Oliver Ilić iz udruženja.

On napominje da se građani ovaj put okupljaju kod Teatra na Savi na savskom keju, u bloku 45 na Novom Beogradu, odakle počinje šetnja savskim kejom do okretnice autobusa u Ulici dr Ivana Ribara gde je napravljen nelegalni put do savskog nasipa i gde će biti održana tribinu na kojoj će govoriti stručnjaci o brojnim problemima na savskom nasipu.

– Proći ćemo i pored separea na savskom keju, koji smo nedavno iscrtali pticama i životinjama koje žive pored savskog nasipa da bi upoznali građane sa prirodom tog kraja i objasnili važnost da sačuvamo obale reke i ceo jedan svet koji tu živi, zaključuje Ilić.

Nakon najavljene šetnje, kod okretnice u Dr Ivana Ribara biće organizovana i tribina pod nazivom „Savski nasip: Grupa neodgovornih ljudi ugrožava Beograd“. Na tribini će govoriti prof. dr Branimir Jovančićević sa Hemijskog fakulteta, potpredsednik DS, inženjer Marin Krešić, arhitekta u oblasti urbanizma, zatim Anđela Ruvidić, građevinski inženjer u oblasti hidrotehnike i odbornica Ne davimo Beograd u gradskoj Skupštini, kao i Aleksandar Anđelković, doktor biotehničkih nauka u oblasti ekologije voda i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine NS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari