Radno vreme prodavnica, apoteka, pošta i pijaca na Dan državnosti 1Foto: Z. S. M.

Tokom Dana državnosti, 15. i 16. februara, radno vreme pijaca, tržnih centara, apoteka i trgovina u Srbiji biće neznatno izmenjeno.

Dežurne apoteke koje inače rade od 00 do 24 časa, biće otvorene i tokom praznika, a većina privatnih apoteka radiće po redovnom radnom vremenu.

Kada je reč o tržnim centrima, radiće po redovnom radnom vremenu kao i multipleks bioskopi i prodavnice u tržnim centrima. Uobičajeno će raditi i Gomeks prodavnice, DIS, DM, Idea, Lidl, Maksi i Shop’n’Go, Roda marketi, Super Vero i Jumbo, Tempo, Univereksport.

Dežurne 72 pošte

Na državni praznik Sretenje, 15. i 16. februara radiće 72 dežurne pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

U Beogradu, pored Glavne pošte u Takovskoj 2, i pošte na aerodromu „Nikola Tesla“ koje rade uobičajeno 24 sata, radiće i pošte u tržnim centrima, u „Univereksport“ objektima i još šest dežurnih pošta u gradu, saopštila je Pošta Srbije.

Otvorene će biti pošte u tržnim centrima u Pančevu i Kragujevcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru, u „Roda” objektima u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Šapcu, pošte na Kopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte u gradovima širom Srbije.

Po neizmenjenom radnom vremenu radiće pošte na graničnim i administrativnim prelazima – non-stop.

Uobičajeno radno vreme beogradskih pijaca

Tokom predstojećeg praznika zelene pijace će raditi od 6 do 19 časova.

Otvoreni tržni centar – Novi Beograd (popularni „Buvljak”) radiće u skladu sa zimskim režimom rada, od 8 do 16 časova, Pijaca cveća „Krnjača” od 8 do 19 časova, pijaca „Palilula” od 7 do 21 čas, a pijaca „Dušanovac” (prodaja robe iz vozila) od 19 do 6 časova.

Garaže i parking-prostori za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu i to: garaža u okviru pijace „Palilula” od 6 do 21 čas, garaža pijace „Zeleni venac” od 6 do 21 čas, parking pijace „Zemun” od 00 do 24 časa i parking pijace „Dušanovac” od 8 do 19 časova.

Radno vreme zanatskih radnji, prodavnica i pumpi

Dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovina, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, supereti, mini-marketi i dr), uoči državnog praznika, 14. februara moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati, preneo je Beoinfo.

Na Sretenje, 15. februara, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni dok 16. februara, kako je saopšteno, moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati.

Nespecijalizovane trgovine na malo pretežno neprehrambenog asortimana i, kako je navedeno, ostali posebni trgovinski formati, 15. i 16. februara mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji Beograda radiće 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu radiće od 6 do 20.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnog praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika, navedeno je u saopštenju.

Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme Dana državnosti Srbije – Sretenje, mogu biti otvoreni duže od propisanog radnog vremena.

Nedeljni red vožnje i besplatno parkiranje

Državni praznik – Sretenje,  doneće promene u funkcionisanju javnog prevoza na teritoriji grada Beograda, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

U sredu i četvrtak, 15. i 16. februara, na svim linijama u okviru integrisanog tarifnog sistema biće primenjeni redovi vožnje koji važe za nedelju.

Beogradski „Parking servis“ saopštio je da se u vreme obeležavanja Dana državnosti Srbije, u sredu 15. februara i u četvrtak 16. februara, parkiranje neće naplaćivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari