Radulović: Sutra o imenovanju Bulevara Vudro Vilsona, spomeniku patrijarhu i košarkašima 1Foto: Beoinfo

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda, održala je prvu sednicu Komisije u novom sazivu, a za predsednicu Komisije, u naredne četiri godine, izabrana je Andrea Radulović iz redova odbornika sa liste Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd.

Osim imenovanja predsednika i zamenika predsednika Komisije na dnevnom redu su se našle i tri inicijative, od kojih dve za podizanje spomenika i jedna za dodelu naziva ulice.

Andrea Radulović je istakla da je prva sednica prošla veoma produktivno, te da su usvojene tri inicijative, koje su prosleđene Skupštini grada Beograda na odlučivanje.

– Naime, pored dva spomenika, veoma sam ponosna što smo usvojili i inicijativu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića da novi gradski bulevar, na prostoru „Beograda na vodi“ bude nazvan po 28. predsedniku Sjedinjenih Američkih Država – Vudro Vilsonu. Naime, u pitanju je bulevar koji će spajati Bulevar vojvode Mišića (kod Sajma) i Karađorđevu ulicu (na mestu gde će novi most zameniti stari Savski most). Time ćemo dodeliti naziv prvoj ulici u „Beogradu na vodi“, što svakako govori i o napretku u izgradnji infrastrukture u, trenutno, najvažnijem projektu u Beogradu, ali i u Srbiji, izjavila je Andrea Radulović.

Takođe, na predlog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, pokrenuta je inicijativa gradskog urbaniste Milutina Folića za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu.

– Patrijarh Pavle je bio ličnost koju su nedvosmisleno svi poštovali. Pre svega je bio skroman čovek koji je u najtežim vremenima bio reč razuma našeg naroda. Spomenik bi se nalazio na simboličnom mestu, ispred Crkve Svetog Marka, gde se nalazi i okretnica tramvaja kojim je Patrijarh voleo svakodnevno da se vozi, razgledajući lepote Beograda, rekla je Radulovićeva.

Ona je dodala da bi Patrijarh bio prikazan u spomeničkoj skulpturi u sedećem položaju, blago pognute glave što simbolizuje životnu i duhovnu skromnost kojoj je za života ostao dosledan.

Treći predlog koji će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada Beograda je inicijativa Košarkaškog saveza Srbije da se spomenik utemeljivačima srpske košarke podigne na Kalemegdanu, na prostoru između košarkaških terena „Crvene Zvezde“ i „Partizana“.

– Ideja je da se spomen-obeležjem čuva uspomena na utemeljivače srpske škole košarke, ali i na korene prijateljstva Francuske i Srbije u sportu. Spomenik bi bio inspirisan antologijskom fotografijom košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa njenim selektorom, Francuzom Anrijem Helom u Nici, na kvalifikacijama za Prvo svetsko prvenstvo u košarci, istakla je Radulovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari